• "Δεν υπογράφω για τα φανάρια"

  5:32 μμ, Δευτέρα 12 Μάρ 2012 5:32 μμ, Δευτέρα 12 Μάρ 2012

  Κατά μέτωπον επίθεση εξαπολύει στο υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, με αφορμή το θέμα της φωτεινής σηματοδότησης στην Αττική, καλώντας μέσω της επιστολής που έστειλε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό να καθίσουν όλοι στο τραπέζι για την επίλυση του προβλήματος.

  "Η Περιφέρεια Αττικής δεν θα γίνει εθνικός χορηγός ενός κράτους που δεν ξέρει να εργάζεται, να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να τηρεί τις υποσχέσεις του. To δίκαιο των θέσεών μας για τη σημαντική καθυστέρηση ενός έτους στη μεταφορά πιστώσεων για την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, επιβεβαιώνεται από την πολυσέλιδη κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Όποιος δεν έχει επιχειρήματα, φλυαρεί", υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

  Ο κ. Σγουρός τονίζει ότι δεν υπογράφει κάνενα πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής, αν σε αυτό δεν υπάρχει ο όρος ότι οποιαδήποτε οφειλή εμφανιστεί στο μέλλον και αφορά σε έργα παρελθόντων ετών, θα βαραίνει το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. "Δεν υπογράφω, αν στην πρόβλεψη της τετραετίας 2012-2015 δεν εγγραφούν πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής κατ’ ελάχιστο 300 εκ. Ευρώ. Δεν αναλαμβάνω μια υποχρέωση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών", αναφέρει.

  Ο Περιφερειάρχης Αττικής, αναλύοντας το χρονικό των επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι ο Δημήτρης Ρέππας, ως υπουργός Υποδομών, τον είχε διαβεβαιώσει για τη μεταφορά των πόρων, ενώ "καρφώνει" τον διάδοχό του Γιάννη Ραγκούση, ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για διάλογο. Παρά τις συναντήσεις, αναφέρει, δεν είχε προβλεφθεί η μεταφορά των πιστώσεων, "γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη του τέως Υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έδωσε εντολή στον Υφυπουργό, κ. Θάνο Μωραΐτη, να προχωρήσει στις διαδικασίες μεταφοράς των πόρων".

  Ο ίδιος καταγγέλλει ότι, πριν να υπάρξει η νέα κατανομή των πόρων, είχε ήδη υπάρξει περικοπή 43 εκατ. ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά στο 2012 στην Περιφέρεια Αττικής.

  Χαρακτηρίζει επίσης ψευδή τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της κοινής ανακοίνωσης των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Ανάπτυξης, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά "διαψεύδονται από τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2012 και της εγκυκλίου Π.Δ.Ε. Ενώ δηλαδή, οι υποχρεώσεις για τη διετία ανέρχονται, με τους δικούς τους υπολογισμούς, στα 112 εκ. Ευρώ, στην εγκύκλιο που οι ίδιοι υπογράφουν, στην προτελευταία γραμμή του πίνακα 8, το ποσό που διαθέτουν για την Αττική και μόνο για αυτά τα τέσσερα χρόνια (2012-2015) ανέρχεται στα 120 εκ. Ευρώ".

  "Εγκαλούν την Περιφέρεια ότι δεν έχει υποβάλει τις προτάσεις της σε προθεσμία που τα ίδια τα Υπουργεία έχουν βάλει να λήγει στις 23/3/2012, όταν οι ίδιοι καθυστέρησαν για πολλούς μήνες και εξέδωσαν τη σχετική εγκύκλιο για το 2012 μόλις προχθές", τονίζει ο κ. Σγουρός, υπογραμμίζοντας ότι στην ανακοίνωση των υπουργείων δεν γίνεται πουθενά λόγος ότι το ετήσιο κόστος των λογαριασμών των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας ότι ξεπερνά τα 5,5 εκ. ευρώ και το λειτουργικό κόστος των μεταφερόμενων υπηρεσιών τα 7 εκ. Ευρώ.


  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα