Σαμαράς: Να γίνει άμεσα η συμφωνία για το χρέος

Σαμαράς: Να γίνει άμεσα η συμφωνία για το χρέος

Στη Χριστίνα Κοραή

Aμεση ρύθμιση για το χρέος ζητεί από τους εταίρους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην αποκλειστική συνέντευξή του στη Realnews.

Δεν με ενδιαφέρει τόσο ο τρόπος, όσο να γίνει σύντομα», τονίζει. Για τη «νέα Ελλάδα» λέει ότι «δεν είναι κομματικό σύνθημα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μιας μετεξέλιξης της Ν.Δ. «Τον εφιάλτη τον διώξαμε! Και χτίζουμε τη νέα Ελλάδα της ελπίδας» τονίζει. Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι στην ουσία υποστήριζε για το πλεόνασμα ό,τι και η τρόικα, που στην αρχή δεν το αναγνώριζε και μετά δεν ήθελε να μοιραστεί.

Θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ. «Παρά τις παλαιές μας αντιπαλότητες, από τον Ιούνιο του 2012 ξεκινήσαμε μαζί την προσαρμογή της οικονομίας και την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας», αναφέρει. Εκτιμά, μάλιστα, ότι «το βράδυ της δεύτερης Κυριακής, εμείς θα μπορούμε να πούμε -και θα πούμε- “συνεχίζουμε”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να μιλάει πια ούτε για ανατροπές, ούτε για αντιμνημονιακές ενότητες. Στο ενδεχόμενο να απευθύνει νέα πρόσκληση για κυβερνητική συνεργασία στον Φώτη Κουβέλη απαντά «γιατί όχι…». Αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Είναι ένας επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών», υποστηρίζει. «Στην πιο δύσκολη στιγμή. Για τα άλλα που λέτε είναι νωρίς να μιλάμε ακόμα». 

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με την τρόικα, κ. πρόεδρε;

Τρία πράγματα: 

-Αναγνωρίστηκε διεθνώς η επιτυχία της Ελλάδας. Το κλίμα μεταστρέφεται ραγδαία. 

-Εγινε το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της ελληνικής οικονομίας. Που θα οδηγήσει πολύ σύντομα και στην πλήρη αναγνώριση βιωσιμότητας του χρέους μας. 

-Και, τέλος, πετύχαμε τη διανομή του πλεονάσματος στον ελληνικό λαό. Ξεκίνησε η επιτάχυνση εξόδου από την κρίση. 

Οσον αφορά το πρώτο, διακηρύσσεται πλέον ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πέτυχε στην Ελλάδα. Και προχώρησαν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που σύντομα θα αποδώσουν θεαματικά αποτελέσματα. 

Οσον αφορά το δεύτερο, η Ελλάδα γίνεται πια «κανονική χώρα», παύει να ζητά κάθε τόσο δανεικά, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της. Τελειώνει οριστικά όλη αυτή η αβεβαιότητα που υπήρχε έως πρόσφατα για το αν θα παραμείνουμε στο ευρώ κ.λπ. Και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αναγνώριση βιωσιμότητας του χρέους μας. Αυτό το τελευταίο θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα επιταχύνει τις επενδύσεις και τη μακροχρόνια ανάπτυξη. 

Πάνω απ’ όλα, όμως, κάνουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί: Επιστρέφουμε 1,9 δισεκατομμύρια στην κοινωνία! Προσφέρουμε ανακούφιση, διορθώνουμε αδικίες που έγιναν και ενισχύουμε την ανάκαμψη. 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Realnews Μέρος 1ο 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Realnews Μέρος 2ο 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Realnews Μέρος 3ο 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Realnews Μέρος 4ο 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ