Ένταση και «αριθμητικό λάθος» στη Βουλή

Ένταση και «αριθμητικό λάθος» στη Βουλή

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας στη Βουλή.

Οι πολλές βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, η αποδοχή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αρκετών βελτιωτικών προτάσεων, αλλά και οι αντιπαραθέσεις με αναφορές στην τρομοκρατία, χαρακτήρισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συζήτηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης αργά το βράδυ, με την ψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών, τις οποίες στήριξαν από κοινού βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολλά άρθρα υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το άρθρο που προβλέπει τη σύσταση Συνηγόρου του Αστυνομικού.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί των άρθρων, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει κοινοβουλευτικές παρατυπίες. Αφορμή στάθηκε η ψηφοφορία για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, που αφορά τον συντονισμό των κλάδων ασφαλείας και διαμορφώνει την γενική διάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Κατά την ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι καταψηφίζει το συγκεκριμένο άρθρο, συντασσόμενο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε παρών, γεγονός που διαμόρφωσε, όπως υποστήριξαν οι αντιπολιτευόμενες πτέρυγες, αρνητική πλειοψηφία.

Υπέρ του άρθρου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο προεδρεύων του Σώματος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία έδινε τα δικά της αποτελέσματα, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι το άρθρο υπερψηφίστηκε με μία ψήφο διαφορά, ανακοινώνοντας στο Σώμα ότι υπέρ του άρθρου τάχθηκαν 126 βουλευτές, όσοι και οι βουλευτές της ΝΔ, έναντι 125.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος προκάλεσε ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας, η οποία μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής με τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, να συνιστά «ψυχραιμία».

Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία προς τον κ. Μαρκογιαννάκη, του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα επιρρίπτοντας του πλήρως τις ευθύνες.

Ακολούθησε γραπτή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, (Ζωής Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Τσουκαλά) και του Νότη Μαριά από τους ΑΝΕΛ, με την οποία καταγγέλλουν ότι: «Η κυβέρνηση με εκτελεστικό όργανο τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της ΝΔ Κύριο Μαρκογιαννάκη, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: Εκτροπή και πραξικοπηματικές διαδικασίες, εκεί όπου η Δημοκρατία δεν βολεύει. Έφθασε να κάνει δεκτό άρθρο, (30) που απορρίφθηκε πανηγυρικά. Δηλαδή νοθεία στην ψηφοφορία, αναγορεύοντας «πλειοψηφία» μόνο την ΝΔ, που μόνη της ψήφισε το άρθρο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες».

«Αν δεν πάμε σε βαθιά μεταρρύθμιση δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν μπορούμε να ζούμε με ένα σύστημα αστυνομίας του 1974», είχε επισημάνει νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τον διάλογο για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας με στόχο την ασφάλεια του πολίτη.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για ένα υδροκέφαλο, αντιπαραγωγικό, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μοντέλο που υπάρχει στην ελληνική αστυνομία, το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «συνωμοσιολογία», καλώντας τον να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό του στίγμα.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα μέτρα ασφαλείας που εφάρμοσε στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου και για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αστυνομικές δυνάμεις, όσους, όπως είπε, θέλησαν ειρηνικά να κάνουν πορεία. «Απαγορεύσατε σήμερα ότι κινείται στο κέντρο της Αθήνας επειδή ήρθε ο Γερμανός πρόεδρος. Κάνατε χημικό πόλεμο εναντίον του «εχθρού λαού». Θα το έκανε αυτό άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Τι είναι η Ελλάδα; Αποικία προτεκτοράτου; Μας λέτε τρομοκράτες. Το ποιος ασκεί τρομοκρατία είναι πασίγνωστο. Εδώ και τέσσερα χρόνια ασκείται μια απίστευτη κυβερνητική, τροϊκανή τρομοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.

«Λέω στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει Μαρξιστικές καταβολές, ότι ο αδελφός του Λένιν, Αλέξανδρος, ήταν αναρχικός. Ωστόσο, ο Λένιν ευθύς εξαρχής έσπευσε να καταστήσει την αναρχική τρομοκρατία ως ιδεολογικό αντίπαλο. Να μας πει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ από πού αντλεί τα νάματα της ιδεολογικής του καταβολής, Δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», σχολίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. «Δεν δεχόμαστε μαθήματα αντιτρομοκρατικής δράσης από κυβερνήσεις των ΜΑΤ», αντέτεινε ο κ. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για απίστευτη και αδιανόητη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαλύσει τα ΜΑΤ και τον κατηγόρησε ότι δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για την ασφάλεια του πολίτη. «Εσείς οι ίδιοι λέτε ότι προβοκάτορες καίνε τα μαγαζιά του κόσμου. Πείτε μας τι θα κάνετε αν σπάνε, καταστρέφουν τους ανθρώπους. Πώς θα τους αντιμετωπίσετε αφού τα ΜΑΤ είναι το «σιδηρούν χέρι» του ελληνικού λαού;» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Βορίδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τις «παρωχημένες αντιλήψεις».

«Φτάνει πια. Δεν έχει νόημα η κουβέντα αυτή. Έχουμε μείζον θέμα με την ασφάλεια του πολίτη. Δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε τις πολιτικές δυνάμεις. Όλη αυτή η πόλωση δεν αποδίδει πολιτικά. Απευθύνομαι και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές καλώντας ιδιαίτερα τον υπουργό να προσέξει ιδιαίτερα το άρθρο 30 που αφορά τον συντονισμό των κλάδων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την επαρχία, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, «κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε ανάφλεξη στη Μεγαλόνησο».

Επίθεση Δένδια στη Χρυσή Αυγή

Επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας απαντώντας στις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ηλία Κασιδιάρη σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Χρίζει ιστορικής ειρωνείας ότι η Χρυσή Αυγή, οι υμνηστές του Χίτλερ και του Ναζισμού εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν ζητά αποζημιώσεις . Ως ιδιότυπη τραγική αίσθηση του χιούμορ ή ειρωνεία μπορώ να το εκλάβω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, είχε υποστηρίξει ότι η Βουλή είχε ψηφίσει νόμο για συμψηφισμό με το γερμανικό κατοχικό δάνειο ενώ χαρακτήρισε ντροπή και αίσχος για το πολιτικό σύστημα να επιτρέπει να έρχονται στη χώρα εκπρόσωποι ξένων λόμπι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ