Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΚΟ

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΚΟ 

 

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λαφαζάνης Παναγιώτης, Βαλαβάνη Νάντια, Γάκης Δημήτρης, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Δερμιτζάκης Κώστας σημειώνουν στην ερώτηση τους ότι «οι πρόσφατες νέες αποκαλύψεις για τον απαράδεκτο ρόλο μεγάλου μέρους  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προκαλούν το δημόσιο συμφέρον και τον ελληνικό λαό, ο οποίος ζητά ενημέρωση και άπλετο φως».

«Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Με πόσες και ποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν συναλλαγεί τα Υπουργεία και οι υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμοί και επιχειρήσεις από το 2004 και μετά;

2. Τί ποσά δόθηκαν ανά Υπουργείο, δημόσιο οργανισμό και επιχείρηση σε ΜΚΟ μία προς μία,  με ποιο σκοπό, με ποια κριτήρια και τι έλεγχος έχει διεξαχθεί για το προσφερθέν έργο, αν υπήρξε;

Αιτούμεθα να κατατεθούν στη Βουλή

1. Πλήρης κατάλογος των  ΜΚΟ που έχουν συναλλαγεί τα Υπουργεία και οι υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμοί και επιχειρήσεις από το 2004 μέχρι σήμερα,

2. Κατάλογος των έργων για τα οποία έλαβαν χρήματα μία προς μία εξ αυτών.

3. Τα συνολικά ποσά που απεδόθησαν ανά δημόσιο οργανισμό και επιχείρηση και τα έγγραφα των σχετικών ελέγχων που διενεργήθησαν».

 

Σχολιάζοντας την ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «για μια φορά ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί, με μια ανερμάτιστη και τυχοδιωκτική αντιπολιτευτική πρακτική, να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος του ΠΑΣΟΚ».

«Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η χθεσινή ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του στο πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου  και αναφέρονται στις ΜΚΟ και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της περιόδου 2011-2012», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει:

«Πρόκειται, εκτός των άλλων, για μεγίστη υποκρισία ή πλήρη άγνοια της πραγματικότητας:

– Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας υλοποιήθηκε τότε,  με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα για 57.500 ανέργους με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ

– Η επιλογή των ωφελουμένων έγινε αποκλειστικά με κριτήρια και εποπτεία του ΑΣΕΠ για πρώτη φορά σε τέτοια προγράμματα

– Για τους ενδιάμεσους φορείς, που η συμμετοχή τους προβλεπόταν από το ίδιο το πρόγραμμα και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπήρξε καμιά προμήθεια ή αμοιβή, παρά μόνο η κάλυψη δαπάνης για την υλοποίηση του προγράμματος και μόνο  και στη βάση αντίστοιχων παραστατικών.

– Ο έλεγχος του έργου έγινε από πενταμελή επιτροπή που αποτελούσαν πρώην ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εγκατεστημένοι στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης  Κοινοτικών Πόρων

– Για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φορείς, υποχρεώθηκαν να αναρτήσουν, και αυτό ήταν μέσα στους όρους της προκήρυξης, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας τη σύνθεσή τους και τα μέλη του Δ.Σ».

«Υπενθυμίζουμε ότι το μεγάλο αυτό πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας υλοποιήθηκε κατά τα 3/4 περίπου από τα κατά τόπους Ινστιτούτα της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ και Επιμελητήρια», τονίζει το ΠΑΣΟΚ και αναφέρει:

«Επίσης, να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση τότε δια του αρμοδίου Υπουργού Εργασίας, είχε ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στείλουν εκπροσώπους τους, που μπορούν να παρακολουθήσουν όχι μόνο το συγκεκριμένο αλλά και κάθε άλλο πρόγραμμα, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Για μια φορά λοιπόν ακόμη, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ