Παπανδρέου:H Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά

Παπανδρέου:H Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά

 

“Σήμερα, προς το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά” τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του με θέμα: “Μετά το μνημόνιο τι;” σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Αίγλη του Ζαππείου.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως ωστόσο, η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη στάση των ηγεσιών της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως όπως είπε “ήθελε άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες”.

Αντίθετα, υπογράμμισε, η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι “για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια”, ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών, σύμφωνα με τον ίδιο “η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα”.

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει, παρά το γεγονός, ότι “καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης – από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις”, “παρότι η Ελλάδα δεν χρεωκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεωκοπίας”, παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο, παρότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ