Μέτρα 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Μέτρα 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Πακέτο μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία προωθεί η κυβέρνηση.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα μέτρα τόσο για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του φυσικού αερίου, καθώς σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τη μείωση της τιμής φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τους ρώσους.

Όπως δήλωσε σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές των μέτρων – τα οποία θα συζητηθούν και αύριο στη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανία – η θεσμοθέτησή τους θα ολοκληρωθεί έως την επόμενη Τετάρτη.

«Η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις δυνατότητες της οικονομίας με ένα σύνολο δράσεων που θα απαντήσει στο ζητούμενο της στήριξης της βιωσιμότητας της Ελληνικής βιομηχανίας» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, στην αυριανή σύσκεψη για τη βιομηχανία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ θα εισηγηθεί την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, το οποίο επιδιώκεται να συνεχιστεί, χωρίς καμία διακοπή και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή μέχρι και το 2020.

Ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου παρουσίασε τις παρεμβάσεις του υπουργείου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους οι οποίες είναι:

– εξίσωση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) των βιομηχανιών μέσης τάσης με αυτό της υψηλής τάσης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

– Έναρξη εφαρμογής του συστήματος της “διακοψιμότητας” για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης.

– Έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της διάθεσης μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 σε όλους τους πελάτες της.

– Διατήρηση των εκπτώσεων της τιμής φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές έως και το 2015, ακόμη και στην περίπτωση που δεν διατηρήσουν τις υψηλές καταναλώσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.

– Μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές της μείωσης της τιμής που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και συνεπώς, απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ