Λυκούδης: Παραμένω στη Δημοκρατική Αριστερά

Λυκούδης: Παραμένω στη Δημοκρατική Αριστερά

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στον realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις προσπάθειες ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, την κίνηση των 58, αλλά και την πιθανότητα κυβέρνησης της αριστεράς.

«Αυτό που εμποδίζει είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να φτιαχτεί αυτή η συνάντηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς», δήλωσε αρχικά ο κ. Λυκούδης και συνέχισε:

«Είναι και σαφής δυσκαμψίες και δυστοκίες που υπάρχουν πάντα στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς. Είναι μια ιστορική δυσκολία αυτή».

«Γίνεται προσπάθεια από πλευράς της ΔΗΜΑΡ να συναντηθεί με στελέχη που στο ΠΑΣΟΚ άσκησαν εξουσία τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν υπάρχουν στελέχη απενοχοποιημένα και άλλα ένοχα», σχολίασε ακόμα και συνέχισε:

«Είμαι ένας από τους βασικούς ανθρώπους που φτιάξαμε τη Δημοκρατική Αριστερά. Πέρα από τον θεσμικό μου ρόλο, είμαι ισχυρά δεμένος συναισθηματικά με την Δημοκρατική Αριστερά. Οποιαδήποτε άποψη θα είναι ενταγμένη μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά. Παραμένω στη Δημοκρατική Αριστερά. Θα κάνω ότι μπορώ να βοηθήσω τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά παράλληλα θα προσπαθήσω να της στρίψω το τιμόνι στις ορθότερες κατά τη γνώμη μου, κατευθύνσεις που πρέπει να έχει».

«Τους 58 τους ξέρω. Ξέρω ότι πολλοί από αυτούς είχαν αντιμετωπίσει θετικά το εγχείρημα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλοι που είναι απολύτως ανένταχτοι. Είναι μια κίνηση της κεντροαριστεράς. Είναι μια πρόσκληση σε διάλογο όλων των εκπροσώπων της κεντροαριστεράς. Από κάποια στιγμή και μετά, οι 58 μετασχηματίζονται σε μια πολιτική παράταξη που διεκδικεί ρόλο και παρουσία στις ευρωεκλογές. Αυτό διαφοροποιεί λίγο τα πράγματα. Όταν διαμορφώνεται όμως ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι απέναντι από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα πρέπει κι εγώ να κάνω την επιλογή μου», τόνισε ο Σ. Λυκούδης, σχετικά με τους 58.

«Νομίζω ότι η παρούσα βουλή έχει όλες τις αριθμητικές δυνατότητες να εκλέξει πρόεδρο. Πολιτικά είναι δύσκολο βέβαια», είπε σχετικά με το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Εμένα με ενδιαφέρει η στροφή του τιμονιού της χώρας προς τα αριστερά. Αυτό μπορεί να γίνει αν συναντηθεί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ευρύτερο και ικανό σχήμα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Στον ενδιάμεσο χώρο που η κεντροαριστερά να μπορεί να κάνει άνοιγμα προς τα αριστερά. Αν η Δημοκρατική Αριστερά με τη δύναμη της υπάρξει μόνο για να συμπληρώσει μια ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ούτε στις ανάγκες της χώρας απαντάει ούτε στους προσανατολισμούς της δικής μου αριστεράς απαντάει. Θα ήταν τελείως διαφορετικά, αν ένας ισχυρός ενδιάμεσος κεντροαριστερός χώρος μπορούσε να ενωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ