Καταγγέλλει τις συντεχνίες ο Μπέζας

Τις συντεχνίες καταγγέλλει ο Μπέζας

Υπέρ της μεταρρύθμισης που επιχειρείται στον χώρο της υγείας τάχθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την μεταρρύθμιση στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο κ. Μπέζας ανέδειξε τις αντιφάσεις της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε ό ,τι αφορά στον ενιαίο ή όχι χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ επίσης κατέκρινε και τον εναγκαλισμό των συντεχνιών από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αντί να ακούτε την κοινωνία και τις ανησυχίες της, έχετε αγκαλιάσει κάθε συντεχνιακό αίτημα», τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Υγείας.

Σχετικά με το καυτό θέμα των ανασφάλιστων, ο υφυπουργός είπε,

«Οι δημόσιες υπηρεσίες Π.Φ.Υ. θα παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση μέσα από ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο Π.Ε.Δ.Υ. Προφανώς, θα παρέχονται και για τους ανασφάλιστους αυτές οι υπηρεσίες.

Η επαγγελματική κατάσταση καλύπτει σαφώς και την ομάδα των ανασφάλιστων πολιτών, μιας και ανασφάλιστοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί δηλαδή που για οποιοδήποτε λόγο απέχουν από το επάγγελμά τους για περισσότερα από δυο χρόνια. Με την προσθήκη, όμως, που κάναμε είναι πλέον ακόμη πιο ξεκάθαρο».

Τέλος, ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε και στο μέτρο της κινητικότητας λέγοντας,

«Το σύστημα υγείας πρέπει να γίνει όχι μόνο πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο αποδοτικό, πιο δίκαιο και πιο καθολικό. Ο καθένας από εμάς, με την ψήφο του, αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη. Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση και την ποιότητα, ιδιαίτερα για τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Το υφιστάμενο σύστημα αδυνατεί να το πράξει.

Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και να κινηθούμε από το παραδοσιακό, γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης προς ένα πιο πρωτοπόρο, καινοτόμο και αποκεντρωμένο μοντέλο υπευθυνότητας. Δεν είναι ο στόχος η κινητικότητα. Ο στόχος είναι η μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναγκαστικά περνάει μέσα από την κινητικότητα».  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ