Βαρβιτσιώτης στον Realfm: Ήταν μια ατυχής διάσωση

Βαρβιτσιώτης στον Realfm: Ήταν μια ατυχής διάσωση

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στον Realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για το τραγικό ναυάγιο με θύματα παράνομους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

«Εγώ πόρισμα δεν βγάζω, ούτε διεξάγω έρευνα. Έρευνα διεξάγει η εισαγγελική αρχή, η οποία έχει απαγγείλει μέχρι τώρα κατηγορίες στον Τούρκο διακινητή. Δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε κανέναν λιμενικό για οποιαδήποτε συμπεριφορά», σχολίασε αρχικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε:

«Έχει γίνει προανάκριση και έχω καταθέσεις ανθρώπων που έχασαν συγγενείς τους. Το λιμενικό μας περισυνέλεξε άμεσα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το πλήρωμα του σκάφους μας βοήθησε να σωθούμε».

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι οι ίδιοι άνθρωποι πριν μερικές ώρες έχουν καταθέσει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Κατέθεσαν άμεσα, μόλις βγήκαν από τη Θάλασσα. Όταν υπάρχει περιστατικό παράνομης μετανάστευσης πάντα γίνεται προανάκριση», πρόσθεσε.

«Με ενόχλησε πάρα πολύ η εξαγωγή συμπερασμάτων και πορισμάτων από διεθνής οργανισμούς πριν ακόμα έχουν την επίσημη ενημέρωση. Με ενόχλησε πάρα πολύ. Υπάρχει μια διαρκής πίεση από ορισμένους οργανισμούς», σημείωσε ακόμα ο κ. Βαρβιτσιώτης και ξεκαθάρισε:

«Είμαι ο πρώτος που εξέφρασε τη λύπη του. Με το που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, φρόντισα να δημιουργηθούν συνθήκες ανθρώπινης συμπεριφοράς, σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας».

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «έχουμε δύο αποστολές. Το 1ο είναι ότι προστατεύουμε τα σύνορα μας. Από τη στιγμή όμως που έχουμε άνθρωπο στη Θάλασσα η εντολή είναι, «δεν χάνουνε άνθρωπο στη Θάλασσα».

«Ο Εισαγγελέας έχει απαγγείλει κατηγορίες, μόνο στον Τούρκο διακινητή. Έχω ζητήσει και από το Ναυτοδικείο να κάνει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Η Ευθύνη της ανάκρισης είναι στον εισαγγελέα», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και τόνισε:

«Εγώ οφείλω να πω ότι δεν έγινε καμία βίαιη επιχείρηση επαναπροώθησης. Έγινε μια ατυχής επιχείρηση. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από μία ατυχή διάσωση».

«Δεν υπάρχει συναίνεση για την κατάργηση του «Δουβλίνο 2». Υπάρχει επιστολή διεθνή παράγοντα που μας λέει ότι δεν παρέχουμε στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, καθημερινή οδοντιατρική περίθαλψη. Πολλές φορές, αυτά τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από διαφορετικές σκοπιές», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι θέμα πολιτικής στόχευσης. Ήταν ατυχές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως βγήκε επικριτικά. Και αυτός έβγαλε βιαστικά συμπεράσματα», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει εντολή της πολιτικής ηγεσίας για βίαιες επαναπροωθήσεις. Αφήνω τις δικαστικές αρχές να κάνουν την έρευνά τους», είπε ακόμα.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ