ΔΝΤ: Ο Παπανδρέου δεν ήθελε το κούρεμα

ΔΝΤ: Ο Παπανδρέου δεν ήθελε το κούρεμα

Απόρρητο έγγραφο συνεδρίασης του ΔΝΤ στο οποίο αναφέρεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε επειδή την είχε απορρίψει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» το οποίο αποκάλυψε απόρρητο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε, επειδή την απέρριψε η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Τις δύσκολες ημέρες μετά την τελική απόφαση για προσφυγή στον κοινό μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τότε γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν συμβούλευσε τον κ. Παπανδρέου να απαιτήσει το «κούρεμα» του χρέους και ο ίδιος θα τον υποστήριζε σθεναρά.

Ο κ. Παπανδρέου δεν ακολούθησε τη συμβουλή του, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναγκαστεί να δανειστεί 110 δισ. ευρώ. Εάν ο τότε Πρωθυπουργός δεχόταν το «κούρεμα» η χώρα μας θα δανειζόταν πολύ λιγότερα χρήματα.

Στα απόρρητα πρακτικά του ΔΣ του Ταμείου, με ημερομηνία 10 Μαΐου 2013, αναφέρεται ότι: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εμπειρογνώμονες του ταμείου, απαντώντας σε επικρίσεις μελών του ΔΣ ια την τυχών αποτυχία του προγράμματος αν δεν συνδυαστεί με «κούρεμα» του χρέους, δήλωσαν ότι η «αναδιάρθρωση του χρέους απορρίφθηκε από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές».

Διαψεύδει ο Ελενόπουλος

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Γιώργος Ελενόπουλος, στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, απαντά στο δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» και αναφέρει ότι:

«Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ψεύδεται. Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους ετέθη και όπως είναι ευνόητο, δημοσίως ουδεμία συζήτηση έγινε. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου το έθεσε συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων και από τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, με τον οποίο είχαν κάνει σχετικές συζητήσεις, αλλά η ΕΕ και η ΕΚΤ ήταν απολύτως αντίθετες. Επίσης, στο προ ημερών σχόλιο μου επί του ζητήματος αυτού υπενθύμισα ότι και μόνον η δημόσια αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτόξευσε τα επιτόκια στα ύψη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, ο κ. Ιγνατίου το αντιπαρέρχεται. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε αρέσει στον κ. Ιγνατίου είτε όχι. Επ’ αυτού ουδέν σχόλιο».

Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση:

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ