• Τσίπρας στη Le Monde: Τα ψέματα τελείωσαν

  7:31 πμ, Σαββατο 18 Ιάν 2014 7:31 πμ, Σαββατο 18 Ιάν 2014

  Τσίπρας στη Le Monde: Τα ψέματα τελείωσαν

  «Φορώντας» το «ευρωπαϊκό του κοστούμι» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει σήμερα στην Ολλανδία όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδήλωση.

  Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα εξαπολύει σφοδρή επίθεση στις πολιτικές λιτότητας και την Α. Μέρκελ, ενώ, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», δήλωσε ότι

  «Είμαστε πιο φιλοευρωπαϊστές από ό,τι οι Συντηρητικοί που πρόδωσαν τους πολίτες της Ευρώπης».

  Για δεύτερη φορά σε διάστημα 48 ωρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την, όπως υποστηρίζει, πολιτική που έχει επιβάλλει μέσω της Τρόικας στην Ελλάδα, αλλά και για την κατάσταση στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «υπνοβάτη της λιτότητας», ενώ δηλώνει ότι «τα ψέματα τελείωσαν και οι εκβιασμοί στέρεψαν».

  Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ή όλοι μαζί αλλάζουμε ρότα προς έναν συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη ή αποχαιρετάμε την ευρωπαϊκή ιδέα μέσα στον κουρνιαχτό και στη σκόνη από τη κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος».

  Είναι, λοιπόν καιρός, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «όσοι υπνοβατούν να ξυπνήσουν γιατί πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρό τους είναι τελικά εφιάλτης», αναφερόμενος στην γερμανική πολιτική. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, επιτέθηκε στην κ. Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει οποιαδήποτε δήλωση για συνέχιση του Μνημονίου.

  Στο άρθρο του, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ηχούν ακόμα στ' αυτιά μας οι απειλές της κ. Μέρκελ και των συμμάχων της για την εξώθηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης, εάν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία και προσθέτει:

  «Λάθος συναγερμός τελικά ή μια ωραία μπλόφα;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας και σημειώνει ότι: «Δεν ξέρω τι από τα δύο να διαλέξω. Ξέρω, όμως, ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα από το βιβλίο που η έγκριτη εφημερίδα σας αποκάλυψε πως διαβάζει η Καγκελάριος της Γερμανίας αυτήν την περίοδο - τους «Υπνοβάτες» του Κρίστοφερ Κλαρκ - είναι πως η καθ' έξιν χρήση της απειλής των ακραίων επιλογών ως εργαλείου πολιτικής, ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Άρα, ένα τυχαίο γεγονός κάπου στη νότια περιφέρεια της Ευρώπης ή η εμμονή σε λάθος εκβιασμούς, μπορεί να προκαλέσει δραματικές και απρόβλεπτες εξελίξεις σε ολόκληρη την ήπειρο».

  Υπάρχει ένα βιβλίο, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το οποίο συστήνω στην κ. Μέρκελ να διαβάσει μετά τους «Υπνοβάτες», ιδιαίτερα τώρα που μετά το ατύχημα στο σκι, αναγκαστικά θα έχει περισσότερο χρόνο. Είναι το κλασικό σύγγραμμα: «Η νομισματική ιστορία των ΗΠΑ 1867-1960» του Μίλτον Φρίντμαν και της Άννας Σβαρτζ. Ενδεχομένως, τότε να αντιληφθεί ότι ξεπερνά σε αντιπληθωριστική εμμονή, ακόμη και τον ίδιο τον πνευματικό πατέρα του αντιπληθωρισμού. Και ότι επιβάλλοντας μέχρι σήμερα, την ιδεοληψία της στην μόνο κατ' όνομα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παγιδεύει, τη μεν Ευρωζώνη ως σύνολο σ' ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας με μηδενική ή πολύ χαμηλή και άνεργη οικονομική μεγέθυνση, τη δε νότια περιφέρειά της στην επικίνδυνη για όλους - και κυρίως για τη χώρα της περιδίνηση στην κρίση».

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα