Έρευνα της Ε.Ε. για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Έρευνα της Ε.Ε. για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Μετά από σειρά ερωτήσεων και καταγγελιών του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, και την «εγκεκριμένη» μεταφορά στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ στον βιολογικό καθαρισμό Θεσσαλονίκης , ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Potočnik, δήλωσε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση και θα απευθύνει ερωτήματα προς τις ελληνικές αρχές «προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον οι εν λόγω χώροι υγειονομικής ταφής είναι σύμμορφοι με τις απαιτήσεις της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων».

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία ερώτησή του, για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης που ενέκρινε δαπάνη ύψους 206.640 ευρώ για τη μίσθωση τεσσάρων βυτιοφόρων τα οποία για τρεις μήνες θα εκτελούν 12 τουλάχιστον δρομολόγια ημερησίως για να μεταφέρουν τα στραγγίσματα από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης, που έκρινε αναγκαία «προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης της περίσσιας παραγωγής στραγγισμάτων χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης του περιβάλλοντος»

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού τόνισε ότι με την παραπάνω απόφαση «οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η μέχρι σήμερα «περίσσια παραγωγή στραγγισμάτων κατέληγε στο περιβάλλον» σημείωσε ότι έχει μεταφέρει τις καταγγελίες των κατοίκων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πολυάριθμες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από το 2011, «αλλά η Επιτροπή στις απαντήσεις της κατά πάγιο τρόπο “νίπτει τας χείρας της” επικαλούμενη αναρμοδιότητα».

Συνεχίζοντας ο κ. Χουντής, ρώτησε την Επιτροπή «ποια μέσα διαθέτει για να διερευνήσει αν οι «αρμόδιες αρχές» κράτους μέλους καλύπτουν απαράδεκτες καταστάσεις και κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, τόσο στην περίπτωση της Μαυροράχης όσο και σε άλλες περιπτώσεις» και τι «άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να πάψει ο οικολογικός εφιάλτης που προκαλεί ο τρόπος μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΑ/Υ στην Ελλάδα».

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος περιβάλλοντος κ. Potočnik τόνισε ότι, «Με βάση τις πληροφορίες που προσκομίζει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον οι εν λόγω χώροι υγειονομικής ταφής είναι σύμμορφοι με τις απαιτήσεις της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων». Συνεχίζοντας την απάντησή του, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «Η Επιτροπή αντιμετωπίζει παραβάσεις και ποικίλων μορφών ανεπαρκή εφαρμογή της περί αποβλήτων νομοθεσίας της ΕΕ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η έναρξη ερευνών και διαδικασιών επί παραβάσει κατά κρατών μελών για σοβαρές παραβάσεις, καθώς και δραστηριότητες συνδρομής για τη συμμόρφωση».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ