Ξεκίνησε ατύπως η προεκλογική περίοδος

Ξεκίνησε ατύπως η προεκλογική περίοδος

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε χθες, έστω και ατύπως, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με ερώτημα εάν οι κάλπες τον Μάιο θα είναι τριπλές ή όχι.

Παρότι το τοπίο με τα σκάνδαλα παραμένει «αγεωγράφητο», με μόνη ίσως γνωστή εξέλιξη την περαιτέρω ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας έθεσαν τους στόχους τους ενόψει των ευρωεκλογών. «Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, «γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε πρωτόγνωρα καθήκοντα» τόνισε στους βουλευτές του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί βέβαιη τη νίκη του κόμματός του είτε γίνουν ευρωεκλογές, είτε εθνικές κάλπες.

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται ήδη από μια πρωτοφανή όξυνση και πόλωση, που εμποδίζει την οποιαδήποτε συνεννόηση σε πολύ κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Παρότι σε όλες τις πλευρές υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές, είναι ίσως η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που φαίνεται να μην υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο που δεν αποκλείεται τυχόν εθνικές κάλπες να απαιτήσουν ευρύτερους συνασπισμούς, με τη συμμετοχή και των δυο μεγάλων κομμάτων.

Σημείο-κλειδί προς τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές – και πολύ περισσότερο προς τις εθνικές, αν αυτές διεξαχθούν πριν το καλοκαίρι – είναι και το αν τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, που όπως όλα δείχνουν είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται , μάλιστα, να υπάρξει μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προσεχώς και υιοθέτηση της ερμηνείας του γνωστού συνταγματολόγου και επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Γιώργου Σωτηρέλλη ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα δικαιούται να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, βεβαίως, θεωρείται βέβαιο ότι η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να κατέβει στις κάλπες με νέο όνομα.

Σημαντικές αναμένονται και οι εξελίξεις στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση δεν δύναται να κατέβει στις εκλογές με το όνομά του και τα σύμβολά του και θα κατέλθει σε συνεργασία με την Κίνηση των 58 ως Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη.

Παράλληλα ο Φώτης Κουβέλης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία του… ΣΥΡΙΖΑ της ΔΗΜΑΡ, της δημιουργίας δηλαδή ενός νέου σχήματος συμπαράταξης με πασοκογενείς δυνάμεις όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χάρης Καστανίδης, ο Πάνος Μπεγλίτης και άλλοι.

Τέλος, ενόψει των ευρωεκλογών δημιουργείται σειρά νέων κομμάτων και κινήσεων ελπίζοντας ότι θα αλιεύσουν ψήφους είτε από την αντιευρωπαϊκή διάθεση των Ελλήνων, είτε από την προϊούσα κατάρρευση μέρους του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ