ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας: Εκφυλιστικά φαινόμενα δεν θα γίνουν αποδεκτά

ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας: Εκφυλιστικά φαινόμενα δεν θα γίνουν αποδεκτά

Μήνυμα προς την τρόικα και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ «να ψάξουν αλλού για συνενόχους» έστειλε εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθεί από τους δανειστές να υπογράψει προεκλογικά τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι εντός του έτους θα γίνουν εκλογές και ο ελληνικός λαός θα έχει ξανά την τύχη του στα χέρια του «για να ανατρέψει αυτό το φαύλο πολιτικό σκηνικό», ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στην πολιτική της τρόικας, την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τα ΜΜΕ. Παράλληλα έστειλε αυστηρά μηνύματα και προς το εσωτερικό του κόμματος, προειδοποιώντας με διαγραφές και σημειώνοντας ότι «φαινόμενα εκφυλιστικά, φαινόμενα απαξιωτικά της συλλογικής προσπάθειας, από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε πολλές φορές την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις διαπιστώσεις του για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στην πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα, για να επιτεθεί στον Πρωθυπουργό και να υπογραμμίσει ότι ακόμη και σήμερα κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για να σταματήσει αυτή η πολιτική. Αναφερόμενος στις συζητήσεις και δημοσιεύματα που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθεί ο ίδιος από την κ. Μέρκελ ή την τρόικα, να υπογράψει προεκλογικά τη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Αν και δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη της Γερμανίδας καγκελαρίου ώστε να πιστεύω ότι θα πράξει τέτοια ανοησία, οφείλω εντούτοις να δώσω μια καθαρή απάντηση, σε όσους νομίζουν ότι με τέτοιου είδους δημοσιεύματα δημιουργούν διλήμματα. Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα. Εμείς δεσμευόμαστε, υποχρεωνόμαστε και χρωστάμε μόνο στον ελληνικό λαό, σε κανέναν άλλον».

Η δεύτερη πτυχή της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε μία σφοδρή επίθεση για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, την κυβερνητική πολιτική και τα ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Οι απαξιωμένες κυβερνήσεις, πρόσθεσε, δίνουν δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος στις τράπεζες, αλλά αυτές συντηρούν στις θέσεις τους τις διοικήσεις των μετόχων που χρεοκόπησαν και αυτοί με τη σειρά τους, ανοίγουν την κάνουλα των δανειακών ροών, μόνο στις επιχειρήσεις της αρεσκείας τους, μεταξύ των οποίων και σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γίνει άμεσα έλεγχος στα επισφαλή δάνεια όλων των τραπεζών, είπε ο κ. Τσίπρας και επίσης, να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχουν πάρει δάνεια από 120 εκατ. ευρώ το καθένα και διερωτήθηκε τι θα γίνει αν αύριο κλείσουν τα κόμματα αυτά. Για τα ΜΜΕ τόνισε ότι «εκδοτικά συγκροτήματα παίρνουν ακόμη και σήμερα, που έχει “στεγνώσει” η αγορά, δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, από τις κατά τα άλλα χρεοκοπημένες τράπεζες, τη στιγμή που έχουν συσσωρευμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον κ. Στουρνάρα να μην φέρει στη Βουλή νόμο για να ανακτήσουν οι τράπεζες τις μετοχές τους με ζημιά του δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί» και ότι «θα διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις και θα κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για τις ενέργειες αυτές που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές για το ελληνικό δημόσιο».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας μην κάνουν το λάθος να λειτουργούν και να νομίζουν ότι η εξουσία που έχουν σήμερα θα είναι παντοτινή και οι πράξεις τους θα είναι υπεράνω ελέγχου».

Στην, επίσης ιδιαίτερα αυστηρή, αναφορά που έκανε για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να συνειδητοποιήσουν ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και ότι γρήγορα θα βρεθούν ενώπιον πρωτόγνωρων καθηκόντων. Αυτό όμως, σημείωσε, δεν σημαίνει ότι «δεν υπάρχει η έγνοια της αυτοπροστασίας» και προειδοποίησε ότι: «Φαινόμενα εκφυλιστικά, φαινόμενα απαξιωτικά της συλλογικής προσπάθειας, από εδώ και στο εξής, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Συμπεριφορές που προσβάλλουν και ζημιώνουν την κοινή μας προσπάθεια, που είναι έξω από το ήθος της αριστεράς, δεν θα γίνονται αποδεκτές».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε τα βίντεο από τη Δημόσια Τηλεόραση

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ