• Σαμαράς: Είμαι εδώ για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης

  2:13 μμ, Τετάρτη 15 Ιάν 2014 2:13 μμ, Τετάρτη 15 Ιάν 2014

  Σαμαράς: Είμαι εδώ για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης

  «Είμαι εδώ, για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης και όχι εναντίον της», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στους ευρωβουλευτές, μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Κατ' αρχήν απευθύνθηκε στο Βρετανό ευρωβουλευτή, Νάιζελ Φάρατζ, ο οποίος του είχε πει νωρίτερα ότι δεν ελέγχει τη χώρα, λόγω των δανειστών και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία σε Μη Δημοκρατία. «Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη κάτι που δεν έκανε. Ίσως, κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ», είπε ο Πρωθυπουργός με δηκτικό τρόπο για τον ευρωσκεπτικισμό του κ. Φάρατζ.

  Ακολούθως, απάντησε σε δέσμη ερωτήσεων για τη Χρυσή Αυγή: «Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι οι ρίζες του προβλήματος. Εμείς τις αντιμετωπίζουμε, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

  Για την επένδυση στις Σκουριές, σημείωσε ότι είναι απόλυτα νόμιμη και συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία, που πέφτει θύμα εξτρεμιστικών ενεργειών και θα προστατευθεί.

  Για την τραπεζική ένωση, είπε ότι θα πρέπει να γίνει τριμερής διάλογος για το μηχανισμό εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και θα στεφθεί με επιτυχία. Θα είναι, όμως, δύσκολες και σκληρές διαπργματεύσεις.

  Για την Ανάπτυξη στην ΕΕ επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και, κυρίως, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην τρόικα, δήλωσε: «Για την τρόικα έχω εκφραστεί πολύ επικριτικά για τις απαρχές του προγράμματος, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Πίεζα, όμως, για βελτιώσεις ακόμη κι όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Μακάρι να είχα κι εγώ μία τέτοια αντιπολίτευση. Έχουν αντιμετωπιστεί πολλά λάθη και το πρόγραμμα αποδίδει».

  Σχετικά με την Κύπρο και την Τουρκία, τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μίας διαπραγμάτευσης για το τέλος της παράνομης κατοχής και διχοτόμησης. Δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις για τη διαπραγμάτευση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από αυτό, όμως, όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κρατική οντότητα, είναι θέμα της ΕΕ.

  Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε ουδέτερους τομείς. Αναμένουμε βελτιώσεις στον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, δεν θέλουμε τα εσωτερικά προβλήματα να εξάγονται.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα