Σαμαράς: Εκεί θα πάει το πρωτογενές πλεόνασμα

Σαμαράς: Εκεί θα πάει το πρωτογενές πλεόνασμα

 

«Τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθούν υπέρ των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «το υπόλοιπο ένα τρίτο θα διατεθεί για την «εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

«Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θέσαμε το θέμα πώς θα αξιοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα: θα το αξιοποιήσουμε για να εξυπηρετηθεί το χρέος ή για τον ελληνικό λαό;», είπε ο κ. Σαμαράς συνομιλώντας με ξένους δημοσιογράφους.

«Ελήφθη η απόφαση να διαθέσουμε το 70% στους πολίτες» της Ελλάδας, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα διατεθεί υπέρ όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή κυρίως των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα «grosso modo 500 εκατ. ευρώ» το 2013, το 30% του οποίου θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο παραμένει στο 175% του ΑΕΠ.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ μιας νέας ελάφρυνσης χρέους: «Αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», είπε αναφερόμενος στη δέσμευση της τρόικας των πιστωτών να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Σαμαράς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ