Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία

Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Κατατέθηκε λίγο νωρίτερα η τροπολογία που καταργεί το «εισιτήριο» 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και θεσπίζει την αύξηση στην φορολογία των τσιγάρων και των καπνών. Φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανασίου Τσαυτάρη και θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη για να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή. 

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα Διοικητικά Μέτρα, τις διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς τροφίμων, ζωοτροφών, υγείας και προστασίας των ζώων, «καταργείται η καταβολή από τους ασθενείς του ποσού των 25 ευρώ για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, προκειμένου να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παροχής υπηρεσιών υγείας και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το ανωτέρω τίμημα εν μέσω οικονομικής κρίσης και καθιερώνεται ως ισοδύναμο οικονομικά μέτρο η αύξηση της φορολογίας των βιομηχανοποιημένων καπνών». 

Ειδικότερα, ως ισοδύναμο μέτρο «αυξάνεται ο συντελεστής του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1000 τεμάχια) τσιγάρων και αντιστοίχως, το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα». Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγείται στο ίδιο κείμενο, επέρχεται επιβάρυνση πέντε λεπτών του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως παραμένει ερώτημα το τι μέλλει γενέσθαι με τους πολίτες που έχουν ήδη καταβάλει το ποσό των 25 ευρώ για εισαγωγή τους στα δημόσια νοσοκομεία για τις μέρες που ίσχυσε το μέτρο.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ