Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ στο Real.gr

Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ στο Real.gr

Στην Μαριτίνα Ζαφειριάδου

«Δεν αποκλείουμε εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιλογή της ηγεσίας του είναι να υψώνει απροσπέλαστα τείχη με το ΠΑΣΟΚ σε μια φτηνή λογική “εκλογικής πελατείας”». Αυτό υποστηρίζει η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. 

Με συνέντευξή της στο Real.gr, υποστηρίζει πως το κόμμα της δεν έχει ιδεολογικές διαφορές με τον Αλέξη Τσίπρα γιατί «δεν έχει ιδεολογία», όπως λέει, κατηγορώντας τον ότι η μόνη του ιδεολογία είναι «να συνεργαστώ και με διάβολο για να πάρω εξουσία». Απορρίπτει τη θεωρία που θέλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ. «Προσπαθεί να μιμηθεί αυτό που πίστευε και πιστεύει λανθασμένα ότι είναι το ΠΑΣΟΚ», λέει κατηγορώντας την για λάθος ανάγνωση της ιστορίας και επαφές με περίεργα σκοτεινά συμφέροντα. 

Καλεί εμμέσως εκ νέου τη ΔΗΜΑΡ στην επιχείρηση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας πως το διακύβευμα πλέον είναι η διαχείριση της μεταμνημονιακής περιόδου. «Χρειάζεται τόλμη και αλήθεια», λέει. 

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ήδη τη Συνδιάσκεψη που θα επισημοποιήσει την συμπόρευσή του με την «Κίνηση των 58» στις ευρωεκλογές. Και όμως, στο εσωτερικό του κόμματος, υπάρχουν επιφανή στελέχη που ζητούν η σχετική απόφαση να ληφθεί από τη βάση του κόμματος…

Η συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι θεμελιώδης, ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται και οι σχετικές κινήσεις. Αυτό που αναφέρετε για επιφανή στελέχη, το έχω διαβάσει μόνο σε ρεπορτάζ. Δεν το έχω ακούσει ούτε στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, κατά την οποία η εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της. Το ΠΑΣΟΚ, ως το μόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση συνδιοργάνωσης χωρίς αποκλεισμούς με ισοτιμία και απόλυτο σεβασμό σε όλους εκείνους, κινήσεις και πρόσωπα, που εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους.

Την συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει με καλό μάτι και μερίδα των «58», θεωρώντας το περίπου ως «τοξικό». Τι απαντάτε;

Δεν θα το έλεγα αυτό. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, δεν είναι αυτή η επικρατούσα. Σε κάθε περίπτωση θα έλεγα πως με τον έναν ή άλλο τρόπο, εκφράζεται ίσως ένας κάποιος φόβος να μην χρεωθούν οι «58» το πολιτικό κόστος που, δικαίως ή αδίκως (κατά τη γνώμη μου αδίκως, αλλά όταν επικρατεί γενικευμένη κοινωνική αδικία, δεν μπορείς να διεκδικείς το δικό σου δίκαιο), έχει επωμιστεί το ΠΑΣΟΚ. Είναι απολύτως κατανοητό αυτό εξ ου και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει σε κάθε του παρέμβαση πως σεβόμαστε την αυτονομία των «58», καθώς και κάθε άλλης κίνησης. 

Βέβαια το φόβο αυτόν υποβοηθούν ή και καλλιεργούν διάφορα άδικα δημοσιεύματα/ άρθρα αλλά και το «bullying» που αντιμετωπίζουν οι «58» από τον Σύριζα που τους χαρακτηρίζει δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά είναι εκ του πονηρού φυσικά διότι γνωρίζουν πως όταν ανασυγκροτηθεί η κεντροαριστερά θα ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα εις βάρος (ευτυχώς) του λαϊκισμού και της δημαγωγίας από την οποία τρέφεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, προσωπικά και γενικά μιλώντας, μπορεί να κατανοώ το φόβο του κόστους, αλλά δεν μου αρέσει. Θέλει τόλμη για να προχωρήσουμε μπροστά και θέλει και αλήθειες. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με φόβους και ψέματα.

Και η αλήθεια είναι πως δεν δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε την κρίση, σε ένα εξαιρετικά εχθρικό διεθνές περιβάλλον με μια αμήχανη ΕΕ, με στόχο να βγούμε από την περιδίνηση αυτή, που σε ένα μεγάλο βαθμό δημιούργησε η εξαετία της ΝΔ (2004-2009) τριπλασιάζοντας το χρέος και μη έχοντας τα αντανακλαστικά να δει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Δεν ήταν ιδεολογική επιλογή του ΠΑΣΟΚ τα μέτρα λιτότητας και η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Ήταν η έσχατη λύση που επέβαλαν (εκβιαστικά) οι δανειστές μας για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Και αυτό δεν έχει γίνει μόνο στην Ελλάδα. 

Τώρα που φτάνουμε στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, αυτό που διακυβεύεται με την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης είναι η διαχείριση της μεταμνημονιακής περιόδου κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Αν η μεταμνημονιακή περίοδος βασιστεί στο ψεύδος και στην κατασκευή «αποδιοπομπαίων τράγων» θα αποτύχει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για αυτό σας λέω πως χρειάζεται τόλμη και αλήθεια. Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε τη χώρα μας στις επόμενες γενεές σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενεές. Αυτή είναι η μάχη της δικής μας γενιάς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΣΤΟ REAL.GR

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ