• ΠΑΣΟΚ: Τα 10 βήματα για να βγούμε από το μνημόνιο

  1:33 μμ, Παρασκευή 03 Ιάν 2014 1:33 μμ, Παρασκευή 03 Ιάν 2014

  ΠΑΣΟΚ: Τα 10 βήματα για να βγούμε από το μνημόνιο

  «Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα» όπως αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ προς τους δημοσιογράφους.

  Μεταξύ άλλων τονίζονται τα 10 βήματα για να βγει η χώρα από το μνημόνιο, όπως αυτά «είχαν παρουσιαστεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ψήφιση του προϋπολγισμού».

  Αναλυτικά, από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρονται τα εξής:

  Α. Το μεγάλο θέμα για τη χώρα και για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους θεσμικούς εταίρους χωρίς να τροφοδοτηθεί η άδικη και αντιπαραγωγική συζήτηση για τη βούληση και την ικανότητα της Ελλάδας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βγει οριστικά από το μνημόνιο. Τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η συζήτηση αυτή είναι ανυπόστατη.

  Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ενεργοποιήσει όλα τα δίκτυα των διεθνών επαφών του. Διευκολύνεται άλλωστε σε αυτό λόγω της ιδιότητας του Προέδρου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που έχει από την 1η Γενάρη 2014.

  Το κλειδί είναι, κατά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους καθώς από αυτό εξαρτώνται τα τρία μέτωπα:

  - ο τερματισμός της συζήτησης περί δημοσιονομικού κενού το 2014, αλλά και την περίοδο 2015 -16, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να ληφθούν και δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν τα εισοδήματα.

  - ο τερματισμός της συζήτησης περί χρηματοδοτικού κενού μέχρι την επάνοδο στις αγορές με δεδομένο ότι η χώρα δεν πρόκειται να υπαχθεί σε νέο μνημόνιο.

  - η στροφή των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και την στήριξη των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης χωρίς κανένα αίσθημα τραπεζικής ανασφάλειας ή εσωστρέφειας.

  Ήδη ο κ. Βενιζέλος, με Έλληνες και ξένους συνεργάτες του, έχει επεξεργαστεί τεχνικές προτάσεις - συμβατές με τα πολιτικά δεδομένα των εταίρων μας - που μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο υπουργείο Οικονομικών, στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στις διεθνείς επαφές των επόμενων εβδομάδων.

  «Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να νιώσει ασφαλής και αισιόδοξη» τονίζει στους συνομιλητές του ο Ευ. Βενιζέλος. «Αυτό είναι άλλωστε θεμελιώδης προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος που επηρεάζει τις οικονομικές συμπεριφορές. Υπονομεύουν συνεπώς την εθνική αυτή προσπάθεια όσοι επιμένουν ακόμη και τώρα να επενδύουν στα σενάρια της καταστροφής ασεβώντας απέναντι στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού».

  B. O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε παρουσιάσει στην συζήτηση κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε η χώρα να μπορέσει να βγει από το μνημόνιο και να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό.

  Ο χρόνος είναι τόσο πυκνός που ήδη κάποια από αυτά τα βήματα έχουν γίνει πραγματικότητα:

  1. Το πρώτο βήμα: Η εκταμίευση της επόμενης δόσης με απόφαση του Euro Working Group – κάτι, που έγινε ήδη. Εκταμιεύτηκε η δόση μόλις επήλθε η συμφωνία για τα ΕΑΣ.

  2. Το δεύτερο βήμα: Ανάγκη να τερματιστεί επειγόντως η ανούσια και επικίνδυνη συζήτηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις. Αυτό έγινε ήδη με τη ψήφιση της σχετικής διάταξης.

  3. Το τρίτο βήμα: Η συμφωνία για το δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2016 χωρίς πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Θα γίνει και αυτό. Γιατί πατάμε γερά στις βάσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος.

  4. Το τέταρτο βήμα: Η δυναμική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Όλοι θέλουν κανονικό κράτος, όλοι θέλουν ανοιχτή ανταγωνιστική οικονομία και νέες ευκαιρίες.

  5. Το πέμπτο βήμα: Στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ήδη ιδρύθηκε το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και συμφωνήσαμε στο νέο σχήμα διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική και τη μείωση του κόστους της ενέργειας μαζί με τον Γιάννη Μανιάτη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Βουλή επιτέλους ψήφισε την κύρωση των συμβάσεων για τα οδικά έργα και έχουμε την πραγματική επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, με τον νόμο που έφερε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ανοίγουν τα εργοτάξια, προσλαμβάνονται άνθρωποι, κινούνται οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και αυτό έγινε το προηγούμενο διάστημα.

  6. Το έκτο βή��α: Προστασία της κοινωνικής συνοχής με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ασφάλιση της υγείας για όλους χωρίς εξαιρέσεις, το ΕΚΑΣ στους αναπήρους που πρέπει να νομοθετηθεί τις πρώτες μέρες του Γενάρη. Η φράση «κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα» έγινε πραγματικότητα τις προηγούμενες μέρες με τις πρωτοβουλίες που πήραμε και τις ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

  7. Το έβδομο βήμα: Σταδιακή μετάβαση από τα έκτακτα δύσκολα φορολογικά μέτρα, σε ένα πραγματικά Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογική επιβάρυνση και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις. Το ότι συμφωνήσαμε σε ένα ουσιαστικά βελτιωμένο νομοσχέδιο για την φορολογία ακινήτων, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ.

  8. Το όγδοο βήμα: Ολοκλήρωση των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα ώστε να βγουν δυνατά οι Τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

  9. Το ένατο βήμα: Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Στόχος εφικτός να γίνει αυτό πριν τις ευρωεκλογές.

  10. Και το δέκατο και τελικό βήμα: Επάνοδος της αγοράς σε δανεισμό, με ασφαλή τρόπο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM.

  Γ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαμορφώσει και παρουσιάσει συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής: ανάσχεση ανεργίας, θέσεις απασχόλησης για ανέργους, προστασία υφιστάμενων θέσεων εργασίας, διατήρηση του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους, αποκατάσταση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, σοβαρές μειώσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα μεσαία νοικοκυριά τις κρίσιμες ημέρες με κίνδυνο αιθαλομίχλης, «χρονοθυρίδες» για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης χωρίς πρακτικά να υπάρχει η επιβάρυνση του αυξημένου ΕΦΚ κοκ.

  Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε τελικά η υπόθεση των πλειστηριασμών αλλά και του ΕΝΦΙΑ δείχνει - υποστηρίζουν στη Χ. Τρικούπη - ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά τις κυβερνητικές αποφάσεις σε όλα τα θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τους πολίτες.

  Δ. Μετά την πρόσφατη σύνοδο της ΚΠΕ και την ομιλία του που υιοθετήθηκε ως απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί οποιαδήποτε ανακύκλωση της εσωστρέφειας που αδικεί το ΠΑΣΟΚ και τις συνεχείς προσπάθειες των βουλευτών και των στελεχών του να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, των νοικοκυριών.

  Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι σε σχέση με τη συσπείρωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης / Κεντροαριστεράς, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές ειπώθηκε ό,τι μπορούσε να ειπωθεί και τώρα θα εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις της ΚΠΕ.

  Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει αμέσως μετά τις γιορτές τη σύνθεση των επιτροπών που αποφασίστηκε να συγκροτηθούν (συντονισμού δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, συνεργασίας ευρωεκλογών, προγράμματος και εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, νομαρχιακές επιτροπές δράσης). Στις επιτροπές θα κληθούν να μετάσχουν όλα τα διαθέσιμα στελέχη χωρίς καμία διάκριση.

  Απόλυτα ανοικτή προς όλους - κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα - θα είναι και η πρόσκληση για την Συνδιάσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τις ευρωεκλογές.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα