Αντιπαράθεση μέσα από ξένα ΜΜΕ

Αντιπαράθεση μέσα από ξένα ΜΜΕ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος να υποστηρίζει ότι «η οικονομική κρίση βρίσκεται στο τέλος της», ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει «εντυπωσιακά αποτελέσματα και πως μπορεί τώρα να δει το πέρα από την κρίση και την επάνοδό της στις αγορές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, όμως, έχει άλλη άποψη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως πρώτη πρόκληση για το 2014 την αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας και ζητεί να ακυρωθεί ένα μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναδιαρθρωθεί το υπόλοιπο μέρος και να χρηματοδοτηθούν πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν απασχόληση, σταθερή εργασία και όχι επισφάλεια. Οι δύο άνδρες «διασταυρώνουν τα ξίφη τους», μέσα από συνεντεύξεις τους σε ξένα ΜΜΕ.

Αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υπερασπιστεί τις θέσεις του κόμματός του που εκφράζουν κατά τον ίδιο την μοναδική εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Humanite, ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και… αουτσάιντερ, όπως δηλώνει σε αυτή την μάχη, παρατηρεί εν είδει πλεονεκτήματος για τον ίδιο ότι «οι αντίπαλοί μας είναι υπέρμαχοι ενός συστήματος που έχει αποτύχει»…

Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στο Euronews για «εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα» της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι «η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από την πλευρά πρωτογενών αποτελεσμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο» και άρα έχει τη βάση που απαιτείται για να συζητήσει «φιλικά» με τους εταίρους της για να διαμορφώσει τους όρους εξόδου από την κρίση, χωρίς να χάσει καμία πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει τον συμβολισμό της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν, επειδή προέρχεται από μία χώρα που έχει γίνει το «πειραματόζωο της κρίσης» και ζητά ακύρωση μέρους του χρέους μας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο λιτότητας-ύφεσης-χρεών-δανείων και στοχεύει στο να πείσει τους λαούς του Βορρά ότι η λύση για τους λαούς του Νότου είναι προς το δικό τους συμφέρον, αφού διαφορετικά οι χώρες του Νότου θα πρέπει να καταφεύγουν συνεχώς σε δάνεια που αντί να στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, στηρίζουν τις τράπεζες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει. «Μόνο μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να υπάρξει, αλλιώς είναι καταδικασμένη να διαλυθεί», λέει.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ZDF ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παραθέτει τα επιτεύγματα της χώρας τα τελευταία χρόνια χάρη στις θυσίες των πολιτών και δηλώνει πως «τώρα μπορούμε να δούμε το πέρα από την κρίση, την επάνοδο στις αγορές, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τις διαρθρωτικές αλλαγές». Υποστηρίζει ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα «η χρονιά της μεγάλης στροφής», αφού μετά από επτά χρόνια ύφεσης θα έχει έναν καθαρό, θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Χαρακτηρίζει το νέο έτος, ως «χρονιά της επανόδου στις επενδύσεις» και υποστηρίζει πως τράπεζες και funds του εξωτερικού «αγοράζουν Ελλάδα, πιστεύουν Ελλάδα»…

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ