«Μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

«Μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ο πρώτος κύκλος συζήτησης του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόνισαν την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου προτείνοντας παράλληλα ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση τόσο για την διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και για τις διατάξεις που όπως υποστήριξαν δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιες, ούτε αντικειμενικές και δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημαγωγία τονίζοντας ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να τελούν υπό ομηρία στην οποία βρίσκονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το νόμο Κατσέλη ενώ επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη ενός κανονιστικού συστήματος με σαφή κοινωνικά κριτήρια που θα αντιμετωπίζει το σύνολο των δανειοληπτών.

Επανέλαβε, επίσης την πρόταση του κόμματος του, τα κόκκινα δάνεια να μεταφερθούν σε ένα δημόσιο φορέα με έναν μηχανισμό διαχείρισης τους .

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έκανε λόγο για «ρεαλιστική, υπολογισμένη και δίκαιη λύση με κοινωνική ευαισθησία» τονίζοντας ότι όποιος δεν την ψηφίσει θα προστατεύσει μόνο αυτόν που πραγματικά μπορούσε και δεν πλήρωνε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του ζήτησε και αναμένει να το δει να γίνεται και στη πράξη ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στο άρθρο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η τοκογλυφική αντίληψη του δημοσίου απέναντι στους δανειολήπτες που αδυνατούν αντικειμενικά να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει «το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που μας σέρνει στο βούρκο».

Την αντίθεση του εξέφρασε και για την δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει, όπως είπε, έδρα το Λουξεμβούργο ενώ δεν θα υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο.

«Είναι μια σκόπιμη, ανήθικη και άδικη ρύθμιση. Εμείς δεν συνηγορούμε σε αυτό το αίσχος και στο έγκλημα, στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής ‘Αρτεμης Ματθαιόπουλος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βόμβα στα θεμέλια της τραπεζικής πίστης», τονίζοντας ότι φροντίζει να προστατεύει και να ενισχύει μόνο το τραπεζικό σύστημα και όχι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά κρύβεται πίσω από το κατεπείγον για να φέρει εκβιαστικά διατάξεις επαχθείς, όπως οι προσαυξήσεις προστίμων που έχουν σοβαρά έως και αντισυνταγματικά προβλήματα».

Οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών είναι μεν ένα πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται βασικές αλλαγές ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες», κατέληξε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και πρόσθεσε ότι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη στα κεφάλια των δανειοληπτών ενισχύεται το τραπεζικό σύστημα.

«Είναι πολυτέλεια ή δικαίωμα η κάθε λαϊκή οικογένεια να έχει ένα σπίτι να μένει να έχει, υγεία, παιδεία. Είστε ανελέητοι. Θα μείνετε ως κυβέρνηση των μαζικών πλειστηριασμών», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ