Φόβοι για διαρροές στην ψηφοφορία

Φόβοι για διαρροές στην ψηφοφορία

Υπό τον φόβο διαρροών πραγματοποιείται στις 12:00 το μεσημέρι η ονομαστική ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων. Η φράση «θέλετε να το ψηφίσω εγώ αυτό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου;» του Βύρωνα Πολύδωρα από το βήμα της Βουλής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για… ελπίδες στην κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν απώλειες και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. 

Ο βουλευτής της ΝΔ δέχεται από χθες έντονες πιέσεις ώστε να αλλάξει γνώμη και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. «Είναι δήμευση. Τον αγριεύεις τον ιδιοκτήτη του βράχου. Τον βράχο τον έσκαψε με τα νύχια του. Δεν έχει συμβόλαιο αλλά υπογραφή αίματος» ανέφερε ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ πρόσθεσε ότι «το κρινόμενο ζήτημα δεν ήταν να αντικατασταθεί το χαράτσι από τον φόρο ιδιοκτησίας, αλλά ένα ελαφρύτερο και δικαιότερο σύστημα, που δεν θα ξεκινούσε από το χαράτσι ως βάση εκτιμήσεως». Μάλιστα έκανε λόγο για «δυσβάσταχτο χτύπημα» στον Έλληνα ιδιοκτήτη. 

Θεωρείται βέβαιο πως σε περίπτωση που ο κ. Πολύδωρας εμμείνει στην άποψή του και καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, θα διαγραφεί από τη ΝΔ. Αν πάλι αποφασίσει να απουσιάζει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, φαίνεται πως θα την… γλιτώσει. 

Και από το ΠΑΣΟΚ πάντως εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα διαρροών, καθώς ο σοβαρές ενστάσεις για τον φόρο ακινήτων έχει εκφράσει ο Νίκος Σηφουνάκης. 

Ανοικτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις

Στο μεταξύ, ανοικτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε σύντομη παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πληρωμής φορολογικών οφειλών μέσω παραχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο (σχετική τροπολογία έχει ήδη καταθέσει ο γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης) και να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της φορολόγησης των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων, αφού καταμετρηθούν και γίνει εφικτή η κοστολόγηση μιας ενδεχόμενης ρύθμισης.

Επίσης, επανέλαβε προηγούμενη αναφορά του σε καθιέρωση πλαφόν 10.000 ευρώ για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων εκ μέρους των αγροτών, βάσει του οποίου – όπως τόνισε – θα εξαιρεθεί της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων, το 70% των αγροτών.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ