Βενιζέλος: Η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα αφήγηση

Βενιζέλος: Η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα αφήγηση 

Την εκτίμηση ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα αφήγηση που να την ξαναφέρνει κοντά στις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «μία νέα αφήγηση για την Ευρώπη της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων, της πολυφωνίας του πολιτισμού, της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της δημιουργίας, της καινοτομίας».

Σε χαιρετισμό που έστειλε προς το ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ιδιαίτερη κρισιμότητα της συζήτησης για την ανάγκη διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, του κράτους δικαίου και της θεσμικής ισότητας των κρατών-μελών, δηλαδή, όλων των στοιχείων που, όπως είπε, μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα, όμως, άρχισαν να κλονίζονται συθέμελα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή κρίση έδειξε ότι η λειτουργία σημαντικότατων θεσμών και οργάνων της ΕΕ έχει απομακρυνθεί από το νομικό πλαίσιο που προβλέπουν οι συνθήκες θεσμικής ισοτιμίας των κρατών, καθώς υπάρχουν «χώρες που αποφασίζουν και χώρες που εξωθούνται ή αναγκάζονται να αποδεχθούν αποφάσεις».

Παράλληλα, «άρχισαν να λειτουργούν και άλλες δομές –όπως η τρόικα- που δεν προβλέπονται από τις συνθήκες και οι οποίες, μέχρι σήμερα, δεν λογοδοτούσαν και δεν ελέγχονταν. Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, θέτοντας σαφέστατα ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης».

«Η ελληνική Προεδρία, αφουγκραζόμενη αυτό το ανησυχητικό κλίμα και επιθυμώντας να συνδράμει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης και των νέων μορφών ευρωσκεπτικισμού, υιοθέτησε προτεραιότητες που δεν είναι προϊόν μίας απρόσωπης γραφειοκρατίας αλλά αποτελούν απάντηση στις ανάγκες και τις εύλογες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Υπενθύμισε, δε, ότι αυτές οι προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη, η προώθηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικών που προωθούν την καινοτομία, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, η εμβάθυνση των θεσμών της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και της Ευρωζώνης και η θωράκιση του κοινού μας νομίσματος, με «μεγάλο στοίχημα» του εξαμήνου την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. Τώρα, πλέον, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του ECOFIN, το ζήτημα είναι η προώθηση του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων, ούτως ώστε ο κάθε Έλληνας και ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να αισθάνεται το ίδιο ασφαλής σε ό,τι αφορά την προστασία των καταθέσεών του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι, επίσης, προτεραιότητες της ελληνικές Προεδρίας είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, από την οποία εκπηγάζει πλήθος πρωτοβουλιών, όπως η εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στη Μεσόγειο, με στόχο την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ