Δέκα μέρες ως την Ελληνική Προεδρία

Δέκα μέρες ως την Ελληνική Προεδρία

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Από σήμερα ουσιαστικά αρχίζει η παραλαβή της σκυτάλης της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μια σύντομη αναγγελία των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Χθες (19/12) ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των ελληνικών θέσεων προσερχόμενος στο συμβούλιο όπου δήλωσε ότι: «η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Το μήνυμα είναι παραπάνω από σαφές καθώς ο Α. Σαμαράς λέει στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη «αυτά είναι τα επιτεύγματά μας και όπως πετύχαμε αυτά, θα φέρουμε εις πέρας και την προεδρία».

Η χώρα παραλαμβάνει τη σκυτάλη σε μια κρίσιμη φάση, τη στιγμή που οι εταίροι πρέπει να προωθήσουν την τραπεζική ένωση ένα βήμα πέρα από το σημείο που την άφησε το ECOFIN της Τετάρτης – όπου επετεύχθη και η πρώτη σχετική συμφωνία για τους κοινούς κανόνες εκκαθάρισης τραπεζών και εγγύησης καταθέσεων.

Τα 28 κράτη μέλη αποφάσισαν πως μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη θα πρέπει να έχουν αποφανθεί για τις λεγόμενες συμφωνίες μεταρρυθμιστικής συνεργασίας, ένα νέο τύπο μνημονίων με πολύ φτηνά κοινοτικά δάνεια για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην πρώτη συζήτηση που έγινε χθες βράδυ ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση της πρότασης και ο μεγάλος όγκος της τεχνικής συζήτησης θα διεξαχθεί επί ελληνικής προεδρίας.

Κοινή πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας

Για πρώτη φορά, μετά από την πάλε ποτέ σύνοδο της Λισσαβόνας, οι «28» συζητούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την κοινή πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα στην ΕΕ.

Το διακύβευμα είναι η ανάπτυξη των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας, κίνηση που στην τοποθέτησή του υποστήριξε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργιών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες και κατά συνέπεια να έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Το αναπάντητο ακόμα ερώτημα είναι αν οι δύο οργανισμοί θα λειτουργούν ξεχωριστά ή συμπληρωματικά ο ένας στον άλλο. Η Ελληνική πλευρά έχει ιδιαίτερο συμφέρον να διευρυνθεί και η ίδια η έννοια των απειλών ασφαλείας, που θα αντιμετωπίζει η συνεργασία των δύο οργανισμών. Εξαιρετική σημασία έχει να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων και πρόνοια για την θαλάσσια.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Ελλάδα ξοδεύει το 6% του προϋπολογισμού της σε αμυντικές δαπάνες και ως εκ τούτου οι συνεργασίες μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα.

Οι «28» σε εκτενές χωρίο του κειμένου των Συμπερασμάτων υπογραμμίζουν την ανάγκη τόνωσης της μεσαίας αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπης, θέμα με εθνικές προεκτάσεις λόγω του στοιχήματος της κυβέρνησης με την τρόικα για τα ΕΑΣ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ