• Κόντρα στη Βουλή για τα ΚΤΕΟ

  1:57 μμ, Τρίτη 17 Δεκ 2013 1:57 μμ, Τρίτη 17 Δεκ 2013

  Κόντρα στη Βουλή για τα ΚΤΕΟ

  Άλλο ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αυτή τη φορά ο Κωστής Χατζηδάκης συνάντησε αντιρρήσεις ακόμη και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά διάταξη για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

  Ο Χατζηδάκης, σε εμφάνισή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, υπερασπίστηκε διάταξη που εισήγαγε στο νομοσχέδιο, με την οποία επιβάλλεται νέο σύστημα διαπίστευσης στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, επικαλούμενος τη σύμφωνη γνώμη μιας από τις τρεις εκπροσωπήσεις (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών).

  Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως το προτεινόμενο σύστημα διαπίστευσης και ελέγχου των ιδιωτικών ΚΤΕΟ ακολουθείται ήδη στη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. «Υπάρχει και σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός που οδηγεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ανάγκη να ελέγχονται αντικειμενικά αυτές οι υπηρεσίες, ώστε να μην υπονομεύεται από τρίτους» σημείωσε.

  Τη διάταξη είχε στηλιτεύσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως θα επιβαρύνει με 6.000 έως 15.000 ευρώ τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που διαπιστεύθηκαν μόλις πέρσι- ενώ είχε ζητήσει να κληθεί και ο υφυπουργός Μεταφορών να παράσχει διευκρινίσεις ενώπιον της Επιτροπής, δεδομένου ότι είχε δηλώσει άγνοια για τη διάταξη. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, επικαλέστηκε με τη σειρά της την αρνητική γνώμη των δύο άλλων εκπροσώπων των ιδιοκτητών ΚΤΕΟ («Άγιος Χριστόφορος» και Ένωση Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος) και ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης να αποσύρει τη διάταξη και να την επαναφέρει σε δικό του νομοσχέδιο.

  «Εσείς είστε υποχρεωμένος να είστε και υπουργός Ανάπτυξης και αυτό δεν σημαίνει πως κλείνουμε επιχειρήσεις και προστατεύουμε άλλους με ειδικότερο καθεστώς» παρατήρησε η κ. Πατριανάκου.

  «Είμαι κατ' εξοχήν υπέρ του ανοίγματος στην επιχειρηματικότητα. Όμως, τον θεσμό αυτόν πρέπει και να τον θωρακίσουμε, διότι αν δεν είναι πραγματικοί οι έλεγχοι των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, θίγονται στην πραγματικότητα και άλλα δημόσια αγαθά, όπως η οδική ασφάλεια» απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. «Πράγματι, υπάρχουν αυτοί που πιέζουν. Άλλοι που έχουν λειτουργήσει χωρίς αυτά τα πρότυπα και δεν κάνουν τους ελέγχους που απαιτούνται, με αποτέλεσμα τα πρότυπα να πάνε παρακάτω και αυτοί τώρα αντιδρούν. Η Βουλή πρέπει να αποφασίσει και να προστατευτεί ο νέος θεσμός των τρίτων ελεγκτών» συμπλήρωσε ο υπουργός.

  «Είναι άσχετη παντελώς η διάταξη με το νομοσχέδιο. Θα σας παρακαλέσουμε να την αποσύρετε. Έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας να συζητηθεί κανονικά» παρενέβη ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

  «Είχε έρθει πάλι σε νομοσχέδιο αυτή η διάταξη και είχε αποσυρθεί. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» σχολίασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

  Από πλευράς αντιπολίτευσης, αξιώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης να διευκρινίσει πότε θα καταθέσει την πρόταση του υπουργείου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και αυτός απάντησε «σύντομα». Σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών, διευκρίνισε πως θα κατατεθεί εντός της εβδομάδος.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα