ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη η τρόικα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη η τρόικα

Το δημοσίευμα του EU Οbserver σχετικά με τις αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρίες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου, εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω  δημοσίευμα, οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει την «αντικειμενικότητα» των ερευνών και την «ανεξαρτησία» αυτών των εταιριών” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου συνεχίζει:

“Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά (1,2 δισ.) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Όπως είχαμε επισημάνει, η δαπάνη αυτή είχε υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012 , εγείροντας ποικίλα ερωτήματα τόσο για τις σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την αύξηση, όσο και για αυτές καθεαυτές τις διαδικασίες ανάθεσης, τα κριτήρια και τη διαφάνειά τους.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να φέρει στον έλεγχο της βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να εξηγήσει που πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πως  το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες, ανατιθέμενες σε εταιρίες που από ότι φαίνεται δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ανεξαρτησίας”.

Ερώτηση Τσίπρα στον Στουρνάρα

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα, με θέμα: “Εξοδα Δημοσίου Χρέους”.

Η ερώτηση:

«Κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2014, κατάθεσα στο Σώμα της Βουλής πίνακα του κωδικού εξόδου 6311 από το 2004 μέχρι 2012, στον οποίο καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Από τον πίνακα αυτό διαπιστώνεται ότι η δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα  χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει  υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012.

Το 2012- χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκ. Σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25εκ € και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκ. € και 1,5 εκ € ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για  την διεκπεραίωση του PSI. 

Επειδή, το συνολικό ποσό δαπάνης,  1 δισ. 116 εκατ. €, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα  φτωχοποίησης και  εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Για τους  λόγους  της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά την μνημονιακή τριετία 2010-2012
  • Για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται  από το δημόσιο λογιστικό.
  • Για τις εταιρείες που  έχουν ορισθεί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανά κατηγορία προσφερόμενων υπηρεσιών και έτος (αναλυτική κατάσταση).
  • Για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία (αναλυτική κατάσταση).

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

  • Τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους.
  • Τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρειών.

 

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ