Σαμαράς: Δεν ασχολούμαι με όσους κινούνται στο σκοτάδι

Σαμαράς: Δεν ασχολούμαι με όσους κινούνται στο σκοτάδι

Σε αυστηρό τόνο απαντά ο Πρωθυπουργός στα σενάρια περί σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. «Τα θεωρώ -και το λέω καθαρά- σενάρια πολιτικής ανωμαλίας», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και προσθέτει ότι «δεν ασχολούμαι με όποιους κινούνται, ενδεχομένως, στα σκοτάδια».

Ο Αντώνης Σαμαράς που αποκλείει το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει «επιτομή του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας», ενώ αποκαλύπτει ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και «τα είπαν σαν καλοί φίλοι».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η απόφαση για την περαιτέρω μείωση του χρέους θα πρέπει να ληφθεί από τους εταίρους την άνοιξη, αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και υπαινίσσεται πως σημειώνονται διαφορές στο εσωτερικό της τρόικας.

Ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει ότι το 2013 υπήρξε υπερφορολόγηση των πολιτών και διαμηνύει πως οι φτωχοί και οι αδύναμοι θα προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς.

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

– Πώς απαντάτε στα σενάρια περί άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή;

Τα θεωρώ -και το λέω καθαρά- σενάρια πολιτικής ανωμαλίας! Τόσο απλά. Γιατί μπορούν να προκύψουν μόνο ως αποτέλεσμα πολιτικής ανωμαλίας. Και θα οδηγήσουν σίγουρα σε πολιτικό χάος. Μην ξεχνάτε πως αυτό που ζήσαμε και αυτό που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε δεν έχει προηγούμενο. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε απ’ όσα έζησε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Αν την ώρα που έχω το μυαλό μου και αφιερώνω όλη την ενέργειά μου στο πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση, στο πώς θα μετατρέψουμε τα ελλείμματα σε πλεονάσματα, πώς θα ανατρέψουμε την κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, πώς θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας σε ένα όλο και πιο ανήσυχο διεθνές περιβάλλον, πώς θα περάσουμε τις μεταρρυθμίσεις απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα που θίγονται και κάνουν ό,τι μπορούν να τις ματαιώσουν, πώς θα πετύχουμε νέα μείωση του χρέους μας, πώς θα αρχίσουν να έρχονται σοβαρές επενδύσεις, αν μέσα σε όλα αυτά θα έπρεπε να έχω το νου μου και σε «κινήσεις» και «σενάρια» πολιτικής ανωμαλίας τότε θα έκανα το χατίρι όσων θέλουν τη χώρα γονατισμένη, ακυβέρνητη, «μοιραία και άβουλη αντάμα». Εγώ τέτοιο χατίρι δεν κάνω σε κανένα και για κανένα λόγο. Πηγαίνω στον ευθύ δρόμο, πολιτεύομαι στο φως, ό,τι έχω να πω το λέω, ό,τι έχω να κάνω το κάνω, δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες την εβδομάδα, 52 εβδομάδες τον χρόνο, γιατί δεν έχει παραπάνω. Ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει. Με όποιους κινούνται, ενδεχομένως στα σκοτάδια δεν ασχολούμαι. Αλλά και αυτούς ο κόσμος τούς βλέπει και τούς καταλαβαίνει. Όπως ξέρει και τα κίνητρά τους. Και αν χρειαστεί, θα τους δώσει την απάντηση που τους ταιριάζει. Αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί…. 

-Ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει πρόσφατα ότι οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν την πτώση της κυβέρνησης. Μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει τον βίο της, εάν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές;

Φαίνεται πως είναι εμμονή του κ. Τσίπρα να «ρίξει» αυτή τη κυβέρνηση πάση θυσία. Μόνο που δεν του βγαίνει… Το εξήγγειλε μέχρι τώρα πολλές φορές: ήταν να μας «ρίξει» την άνοιξη. Δεν τα κατάφερε. Μετά ήταν να μας «ρίξει» στις αρχές του καλοκαιριού. Πάλι δεν τα κατάφερε. Μετά ήταν να μας «ρίξει» το φθινόπωρο. Είχε εξαγγείλει, μάλιστα, και εξέγερση ανατροπής από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Επίσης δεν του βγήκε. Μετά έκανε πρόταση μομφής που επίσης δεν του βγήκε. Και τώρα το μεταθέτει στις ευρωεκλογές. Καλό θα ήταν να διατυπώσει εναλλακτική λύση για τη χώρα. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει… Κι ύστερα να δει πώς θα πείσει το κόμμα του. Γιατί ως τώρα μάλλον δεν τους πείθει. Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι πως για να έλθει πιο κοντά στη διακυβέρνηση, πρέπει να απαρνηθεί το λαϊκισμό και να προσχωρήσει στην ευθύνη. Αλλά αν το επιχειρούσε αυτό, θα έχανε το κόμμα του! Που είναι η επιτομή του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Κι αυτό ούτε το θέλει, ούτε το μπορεί. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα…

-Με δεδομένο ότι το 2015 υπάρχει ο «σκόπελος» της προεδρικής εκλογής, μήπως θα ήταν σκόπιμο στη χώρα να διεξαχθούν τριπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο;

Κάποτε πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα, ότι εκλογές γίνονται ανά τετραετία! Το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση. Γιατί να σπεύσουμε να κάνουμε εκλογές όταν αρχίζουν μόνο «τα πρώτα σημάδια». Γιατί να μην τις κάνουμε κανονικά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση, το 2016; Και όταν η χώρα θα στέκεται όλο και περισσότερο στα πόδια της, τον Μάρτιο του 2015, ποιος θα τολμήσει να προκαλέσει εκλογές και να ρισκάρει να ανακόψει μία τέτοια πορεία; Ξέρετε, οι εκλογές είναι προϋπόθεση ομαλότητας, όταν γίνονται κανονικά, με την εξάντληση της τετραετίας. Όταν γίνονται έκτακτα, είναι σύμπτωμα κρίσης. Κι όταν γίνονται συνεχώς… «έκτακτα», είναι παράγοντας κρίσης. Τον Μάιο – Ιούνιο του 2012 έπρεπε να σταματήσουμε τη συνεχή κατρακύλα της χώρας, Το κάναμε στους 17 μήνες που μεσολάβησαν! Τώρα αρχίζει η ανοδική πορεία της χώρας και πρέπει να την ολοκληρώσουμε ομαλά. Απ’ αυτό θα κριθεί όχι μόνο η «επόμενη μέρα», αλλά οι επόμενες δεκαετίες. Θαρρείτε πως δεν βλέπω ότι από στενά κομματική σκοπιά μπορεί να με συνέφεραν οι τριπλές εκλογές; Αλλά τη χώρα τη συμφέρει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση. Και αυτό είναι για μένα η υπέρτατη προτεραιότητα. 

-Το ζήτημα των ΕΑΣ είναι κορυφαίο για τη δόση του Ιουλίου που εκκρεμεί. Ακολουθούν οι πλειστηριασμοί, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο για το τελικό review. Πώς θα κινηθείτε αν δεν υπάρξει συμφωνία;

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα συμφωνία. Θα πρέπει να περιοριστούν στις απόλυτα χρήσιμες και λειτουργικές μονάδες και στο απαραίτητο προσωπικό. Αλλά και να διατηρήσουμε ακέραια την παραγωγική τους ικανότητα, τον ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα και την εξαγωγική τους δυνατότητα. Αλλωστε έχουν εξαγωγικές παραγγελίες. Πάνω σε μια τέτοια ισχυρή ανταγωνιστική βάση θα χτίσουμε μία σύγχρονη αμυντική βιομηχανία. Η οποία ελπίζω ότι θα αναπτυχθεί πολύ σύντομα, χωρίς να συσσωρεύει ελλείμματα στο Δημόσιο, όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, θα παράγει πλεονάσματα και θα μπορεί να χρηματοδοτεί, εν μέρει τουλάχιστον, τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για τους πλειστηριασμούς το έχω πει και θα το επαναλάβω: Οι πρώτες κατοικίες θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται. Για τους ανέργους, για τους φτωχούς, τους αδύναμους και τους μεσαίου εισοδήματος… Πρέπει, όμως, να προφυλαχθεί και η τραπεζική πίστη από καταχρηστικές πρακτικές κάποιων που έχουν να ξεπληρώσουν τα στεγαστικά τους, αλλά καλύπτονται από τη γενική απαγόρευση. Αλλιώς, δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν νέα στεγαστικά δάνεια κι ιδίως σε νέους ανθρώπους. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε, άλλωστε. Αλλά η προστασία της τραπεζικής πίστης, δεν θα γίνει σε βάρος των αδύναμων που πράγματι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ