• ΒΙΝΤΕΟ-Νταβούτογλου:"Γέφυρα" οι μειονότητες

  4:32 μμ, Παρασκευή 13 Δεκ 2013 4:32 μμ, Παρασκευή 13 Δεκ 2013

  ΒΙΝΤΕΟ-Νταβούτογλου:"Γέφυρα" οι μειονότητες

  «Οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και να τεθεί υπό την έγκριση του κυπριακού λαού, μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε σημασία της έναρξης των συνομιλιών και στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

  Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Δεκεμβρίου του 2013, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Σημείωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί και θέμα ασφάλειας για τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για θέματα τρομοκρατίας.

  Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Νταβούτογλου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

  Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «θετικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

  Μάλιστα, αναφέρθηκε στο ύψος των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, που σήμερα φθάνουν τα 5 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια, ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπογράφουν καθημερινά Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

  Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθύμισε ότι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκέφθηκε τους Κωνσταντινουπολίτες του Παλαιού Φαλήρου, ενώ σήμερα το απόγευμα σκοπεύει να επισκεφθεί τον Σύλλογο Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Τουρκία, να τον ξεναγήσει στην περιοχή του Καραμάν, γενέτειρα των Καραμανλήδων.

  Σχετικά με το θέμα των μειονοτήτων, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει τους δυο λαούς, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν ακόμη και τα «δύσκολα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- θέματα των σχέσεών μας. Όπως είπε, έχει σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις, οι συζητήσεις για το Αιγαίο να διεξάγονται σε φιλικό κλίμα.

  Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της επιτάχυνσης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει στηρίξει κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

  Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος τόνισε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συμβάλει σημαντικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Δείτε τα βίντεο από τη Δημόσια Τηλεόραση:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα