• Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

  7:52 πμ, Παρασκευή 13 Δεκ 2013 7:52 πμ, Παρασκευή 13 Δεκ 2013

  Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

  Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

  Με επίσημη αιτία την προετοιμασία του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα περάσει στις 10 το πρωί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

  Η επίσκεψή του, όμως, συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο με την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, διαπραγματεύσεις κατά τις οποίες κάθε άλλο παρά κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί.

  Η Άγκυρα ζητά την άνευ όρων και πλαισίου επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά σε μια κυριαρχία μια ιθαγένεια, κάτι που απορρίπτει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

  Εκτός, όμως, από το Κυπριακό, η επίσκεψη Νταβούτογλου συμπίπτει με μία ρητορική που έχει αναπτύξει, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση Ερντογάν, ρητορική αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

  Οι ελληνικές ενστάσεις θα τεθούν στο τραπέζι των διευρυμένων συζητήσεων που θα έχει ο Α. Νταβούτογλου με τον Ευ. Βενιζέλο στο υπουργείο εξωτερικών, ενώ στις 12.30 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

  Η Τουρκία αναμένεται να θέσει στο τραπέζι το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων περί δικαιοσύνης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όπου την προεδρία θα ασκεί η Ελλάδα. Μόνο που το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει μπλοκάρει, έπειτα από αίτημα της Λευκωσίας.

  Το μεσημέρι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τουρκικής πρεσβείας στην οδό Β. Γεωργίου Β'.

  Το απόγευμα, θα μεταβεί στη Νέα Σμύρνη όπου βρίσκεται ο σύλλογος Ιμβρίων, τους οποίους είχε συναντήσει και στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, πριν από ενάμιση χρόνο.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα