Αποφάσισαν σφυροκόπημα στον Τσίπρα

Αποφάσισαν σφυροκόπημα στον Τσίπρα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Πολιτικό σφυροκόπημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν χθες το βράδυ Σαμαράς και Βενιζέλος στην εξεταστική για τα υποβρύχια. Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το βάρος της αντιπαράθεσης, χωρίς λύση όμως ακόμη ο γόρδιος δεσμός των ναυπηγείων.

Με την στήριξη της «γαλάζιας» πτέρυγας, αφού όμως προηγηθούν οι σχετικές παραινέσεις από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Θ. Μπούρα προς τους νεοδημοκράτες που γκρινιάζουν για τη στάση του Μαξίμου απέναντι στον Ε. Βενιζέλο για τα υποβρύχια, θα εμφανιστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση της εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκώντας ότι θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Αυτό άλλωστε έγινε και όταν ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία με τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο να μπαίνουν στα χαρακώματα με φαρμακερές διαρροές μετά τη φράση του υπουργού Άμυνας στη βουλή ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα.».

Ακολούθησε το έντονο «διάβημα» Βενιζέλου στο Μαξίμου, μια από «αέρος» διάψευση του Σ. Κεδίκογλου ότι ο Σαμαράς «αδειάζει» τον υπουργό Άμυνας και εν τέλει η εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι.

Τα ίδια ακριβώς πρόσωπα βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκειμένου να συζητήσουν όχι μόνο την πολιτική διαχείριση της κοινοβουλευτικής μάχης της Τετάρτης αλλά και για την ουσία του προβλήματος που παραμένει άλυτο για την κυβέρνηση και τα συμφέροντα του κράτους.

Το βάρος στον Βενιζέλο

Σε ότι αφορά στην πολιτική διαχείριση οι δυο κυβερνητικοί εταίροι σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισαν την ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο, όπως φάνηκε και από την κοινή γλώσσα Σαμαρά-Βενιζέλου, στις τελευταίες τους τηλεοπτικές συνεντεύξεις, θα συνδέσουν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα φτάνοντας ακόμη και στην εποχή του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συντρόφων του -τους οποίους σήμερα έχει αποκηρύξει το ΠΑΣΟΚ.

Το βάρος της αντιπαράθεσης θα σηκώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει δώσει και προσωπικό τόνο στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα δίνοντας του. ραντεβού στη βουλή ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των «προσδοκιών» για τις αποκαλύψεις που θέλει να κάνει εις βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών υπάρχει γκρίνια για τη στήριξη που προσέφερε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς στον κυβερνητικό του εταίρο για το θέμα των υποβρυχίων που έως το 2010 για τη ΝΔ ήταν ένα από τα πλέον μείζονα στις κόντρες που είχε με το ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία ωστόσο συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην «Ανατροπή» δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Βάλλεται ο Βενιζέλος για τα υποβρύχια» είχε πει.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαβεβαιώσει τον κυβερνητικό του εταίρο ότι δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από τους «γαλάζιους» βουλευτές και γι’ αυτό καλείται να φροντίσει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης.

Γόρδιος δεσμός τα ναυπηγεία

Για την κυβέρνηση το θέμα των ναυπηγείων παραμένει γόρδιος δεσμός και επί του παρόντος το μόνο χειροπιαστό είναι οι. διαβεβαιώσεις του Δ. Αβραμόπουλου ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση που θα διασφαλίζει και τη λειτουργία των ναυπηγείων αλλά και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Η πλευρά του Ευ. Βενιζέλου προφανώς και θα ήθελε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ολοκλήρωση του προγράμματος των δυο υποβρυχίων που ο ίδιος υπέγραψε το 2010 ακόμη και με επέκταση της συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών -λύση που κοστίζει κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

«Αγκάθι» σε κάθε επιλογή παραμένει η προσφυγή του Ισκαντάρ Σάφα στη διαιτησία κατά του ελληνικού δημοσίου που «τρέχει» κανονικά ταυτόχρονα με το παχυλό πρόστιμο των 500 εκατ. Ευρώ που έχει επιβάλει στην Ελλάδα η Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση αναζητεί έναν εύσχημο τρόπο για να αναγκάσει τον Λιβανέζο να αποχωρήσει από τα ναυπηγεία, είτε πιέζοντας για πληρωμή της ευρωπαϊκής καμπάνας, είτε προτείνοντας κάποια συμβιβαστική λύση που θα του αποφέρει φυσικά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από μία επιχείρηση που από το 2012 έχει σταματήσει τις εργασίες της. Το «σταυρόλεξο» ωστόσο δύσκολα θα βρει λύση από τη στιγμή που ο Ισκαντάρ Σάφα αποφάσισε να προσφύγει στη διαιτησία εναντίον του ελληνικού δημοσίου.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ