Τατσόπουλος: Οι φυσικοί μας σύμμαχοι…

Τατσόπουλος: Οι φυσικοί μας σύμμαχοι… 

Ως φυσικούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ο Πέτρος Τατσόπουλος ένα μέρος της πρωτοβουλίας των 58, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας γενικότερα τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς εκτιμά ότι η κίνηση των 58 θα έχει συμπληρωματικό ρόλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Δημοκρατία.

«Δηλαδή, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, οι 58 θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο. Δεν τους έχουν για το ρόλο του πρωταγωνιστή για τις εκλογές τις επόμενες. Μετά από 20 χρόνια, μπορεί να είναι πρωταγωνιστές. Και εννοώ και τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές τις επόμενες, αλλά δεν βλέπω τάση δημοσκοπική που να λέει ότι θα σαρώσουν.

Άλλο η συμπάθεια, διότι υπάρχει και η κλασική ρήση του Κύρκου ότι όλοι με συμπαθούν, αλλά κανείς δεν με ψηφίζει. Κι εγώ τους συμπαθώ. Και πιστεύω ότι υπάρχει ένα μέρος, αυτή τη στιγμή, στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να είναι και πολύ σεβαστό δημοσκοπικά, που δεν δείχνει διατεθειμένο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο κ. Τατσόπουλος εξέφρασε την συμπάθεια του προς μερίδα στελεχών που συγκροτούν την πρωτοβουλία των 58 ενώ δείχνει σαφή προτίμηση σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με αυτόν τον χώρο, τον οποίον θεωρεί πολιτικά συγγενή προς το κόμμα του, παρά με το ΚΚΕ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ήμουν θετικά διακείμενος. Το είπα και καρπαζώθηκα από το κόμμα, επειδή ήμουν θετικά διακείμενος. Διότι ένα κομμάτι από τους 58, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ το θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους. Ανθρώπους με τους οποίους αύριο (θα συνεργαστούμε) και δεν είναι θέμα προσωπικής συμπάθειας. Άλλους εκεί τους συμπαθώ και άλλους όχι και άλλοι με συμπαθούν απ’ αυτούς και άλλοι όχι. Δεν κρίνεις με προσωπικά δεδομένα στην πολιτική.

 

Κρίνεις πολιτικά. Ποιοι είναι οι πιο συγγενείς χώροι προγραμματικά με τον δικό σου και δεν βρίσκω προσωπικά άλλο χώρο πιο συγγενή με εμάς, ούτε το ΚΚΕ ούτε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει συμφιλιωμένος με αυτήν την ιδέα. Πιστεύει, δηλαδή, ότι αν τους ζορίσει περισσότερο, θα τους πείσει και θα ψηφίσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Ξέρω, πάντως, ότι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αν και μπορεί να είναι τοποθετημένοι στην Κεντροαριστερά ή στην Αριστερά. Πρέπει να τους δούμε λοιπόν ως εν δυνάμει συμμάχους και από τη στιγμή που οι 58 θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή κορμό τη Ν.Δ., θα πρέπει να διαλέξουν και εκείνοι», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ξεκαθάρισε πως η κυρίαρχη τάση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ευρώ ως η καλύτερη από τις προσφερόμενες λύσεις.

«Η πλειοψηφούσα άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το ευρώ δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση και το βλέπει ο ελληνικός λαός, αλλά από τις προσφερόμενες είναι με διαφορά καλύτερη από το να μην είσαι στο ευρώ. Είναι αυτό που είχε πει, με άλλα λόγια, ο Τσώρτσιλ ότι το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά είναι καλύτερο από όλα τα άλλα. Τέτοια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ευρώ και η κύρια άποψή του είναι ότι θα μείνει μέσα στο ευρώ. Αλλά το ευρώ, πέρα από μία λέξη και ένα αδειανό πουκάμισο, θα πρέπει κάτι να λέει. Εάν είναι η εξαθλίωση να είναι η ίδια με τον κόσμο εκτός ευρώ, γιατί πρέπει τότε να υπερασπιστούμε αυτόν τον κόσμο; Αυτό λένε και οι μειοψηφώντες.

Ότι αν μας σουτάρουν οι άλλοι από το ευρώ, δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε λίγο για τη συνέχεια; Δεν θα έρθει η επόμενη μέρα, την ξορκίζουμε; Αλλά αυτό, το να ετοιμαστούμε για μια πιθανή έξοδο χωρίς τη δική μας θέληση, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το να λέμε ως εναλλακτική. Εκεί, λοιπόν, βλέπω ότι υπάρχουν δύο απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή της μειοψηφίας δεν έχει πρόβλημα να το πει η ίδια και γι’ αυτό δεν είχα μεμφθεί τον Λαφαζάνη; Βγαίνει συνέχεια να πει για συνεργασία με το ΚΚΕ και το ΚΚΕ συνέχεια τον αδειάζει. Αυτό δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που το χρησιμοποιεί ούτε η Ν.Δ. ούτε κάποιος άλλος. Το κάνει το ΚΚΕ. Γιατί το κάνει; Δεν ξέρω… Ίσως γιατί είναι σε αυτόματο πιλότο και λέει ό, τι νομίζει ότι θέλει να πει το ακροατήριό του».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ