Πλειστηριασμοί και Βενιζέλος στο μυαλό του Σαμαρά

Πλειστηριασμοί και Βενιζέλος στο μυαλό του Σαμαρά

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Μπορεί το χθεσινό Eurogroup να μην είχε «κακές» ειδήσεις για τον Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο, στην Αθήνα το κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης παραμένει τεταμένο, κυρίως λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις με την τρόικα. Η Αθήνα «έχασε» τελικά την 9η Δεκεμβρίου και όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα κάνει… Χριστούγεννα με την τρόικα -κάτι που κάθε άλλο παρά ήθελε ο Πρωθυπουργός καθώς ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν να κλείσει όλη τη διαπραγμάτευση -ίσως εκτός από τα ΕΑΣ -πριν αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και οι εκπρόσωποι της τριμερούς καλούνται πλέον μέσα σε λίγες ώρες να δώσουν τα χέρια με την κυβέρνηση για το μείζον και« καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών, πριν προχωρήσει η Αθήνα στη σχετική ρύθμιση που όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα με ή χωρίς τελική συμφωνία με τους δανειστές, μαζί με τον νέο φόρο ακινήτων.

Μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση προετοιμάζεται για δύσκολες «μάχες» στη Βουλή, καθώς αρκετοί βουλευτές -και από τη ΝΔ- ζητούν να παραταθεί το ισχύον καθεστώς για τους πλειστηριασμούς, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συζητά ο Γ. Στουρνάρας. Ουδείς γνωρίζει σήμερα εάν από όλους εκείνους που έχουν γκρινιάξει δημοσίως -κυρίως από το ΠΑΣΟΚ- θα φτάσει μέχρι του σημείου να καταψηφίσει είτε τους πλειστηριασμούς, είτε τον φόρο ακινήτων. Και μπορεί στο Μαξίμου να μην υπάρχει πληροφορία ότι «επίκειται ατύχημα», ωστόσο, επειδή οι ψηφοφορίες στη Βουλή κατά καιρούς έβγαλαν αρνητικές εκπλήξεις για την πλειοψηφία, τα επιτελεία του Πρωθυπουργού αλλά και του Ευ. Βενιζέλου παραμένουν σε εγρήγορση, αναμένοντας και τις εξελίξεις στις συζητήσεις με την τρόικα.

Η Αθήνα συνεχίζει να «παίζει» καθυστέρηση, απαντώντας στις καθυστερήσεις της τρόικας, χωρίς να κρύβει σε πολλές των περιπτώσεων τη δυσφορία της κυβέρνησης για το ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία. Κάποιοι, ωστόσο, πέριξ του Μαξίμου βλέπουν ότι πλέον η κυβέρνηση κάνει μικρά βήματα απεμπλοκής από την τριμερή, έχοντας ως μοναδικό «όπλο» το πλεόνασμα που δημιουργεί άλλα δεδομένα για τον δανεισμό της χώρας και σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Σαμαρά και στις διαπραγματεύσεις.

Οι βουλευτές συνεχίζουν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, βλέποντας καθημερινά «πληροφορίες», σενάρια και διαρροές για το τι ζητά η τρόικα και από την κυβέρνηση κα��αβάλλεται προσπάθεια, κυρίως μέσω των υπουργών, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και του Μαξίμου για τις επισημάνσεις όλων των βουλευτών -στην πορεία συζήτησης των δυο εκκρεμοτήτων στη βουλή.

Πρόβλημα η εξεταστική για τα υποβρύχια

Μέσα σε όλα αυτά, την προσεχή εβδομάδα το Μαξίμου θα χρειαστεί να ασχοληθεί όχι μόνο με τους πλειστηριασμούς και το φόρο ακινήτων αλλά και με την εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ κατά Βενιζέλου για τα υποβρύχια. Όπως φάνηκε από τα όσα είπε στο Μega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους την αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας ραντεβού στη Bουλή και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό της Bουλής, και στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται μουρμούρες για το κατά πόσο η ΝΔ θα πρέπει να κάνει δικό της πρόβλημα το «μέτωπο» του Eυ. Βενιζέλου με τον Αλ. Τσίπρα από τη στιγμή που κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο ζήτημα των υποβρυχίων με «πύρινες» ανακοινώσεις που όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ