Οι ΑΠΕ είναι “big money”

Οι ΑΠΕ είναι “big money”

Μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης χαρακτήρισαν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όλοι οι εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, Ευρωπαίοι και Έλληνες, που μίλησαν για το θέμα στην Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη ενός σταθερού νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου χωρίς αναδρομικές αποφάσεις, όπως τονίστηκε, που θα προσελκύει και δεν θα αποτρέπει τους επενδυτές ενώ έντονες ήταν οι επικρίσεις για τις χρονοβόρες και κοστοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών και η έλλειψη υποδομών.

Έμφαση δόθηκε και στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την χώρα μας, με τον εκπρόσωπο της EUFORES, να κάνει λόγο για ιστορική πρόκληση της Ελλάδας (στην οποία θα είναι παρόντες, όπως είπε) να προωθήσει νέες πιο φιλικές πολιτικές για την αξιοποίηση της μεγάλης αγοράς των ΑΠΕ.

Ο κ. Jan Geiss, γενικός γραμματέας της EUFORES, μίλησε για μάχη συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα και για συμμαχίες που πρέπει να αναζητηθούν ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου σε ότι αφορά στις ΑΠΕ, για να υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών, και αυτό όπως είπε, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

«Πάνω από 500 δις ευρώ συνάλλαγμα «εξαφανίζονται» στην ΕΕ και αυτά φτάνουν σε αραβικές οικογένειες εμίρηδων που έρχονται και αγοράζουν τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες. Το λέω αυτό εν είδη αστεϊσμού. Επί της ουσίας θέλω να πω ότι «καίμε αυτά τα λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε στις δικές μας δυνατότητες. Ο τομέας των ΑΠΕ είναι μια τεράστια αγορά. Μιλάμε για «big money», «big αγορά», στην οποία πρέπει να μπούμε. Πρέπει όμως να σχεδιάσουμε μια νέα αγορά, πιο φιλική με τις ΑΠΕ. Οι άνθρωποι που θα φτάσουν εδώ για να επενδύσουν, θέλουν να γνωρίζουν αν υπάρχει πολιτική βούληση για να ξέρουν αν θα στρίψουν αριστερά ή δεξιά, για να πατήσουν πάνω σε αυτήν».

Ο γενικός γραμματέας της EUFORES, τόνισε ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο και σημαντικό συμφέρον με τις ΑΠΕ, σημειώνοντας, ότι είναι «θέμα εθνικής κυβέρνησης να δουλέψει και να επενδύσει πάνω σε αυτή την αγορά».

Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι έξι μήνες της ελληνικής προεδρίας είναι κρίσιμοι για το μέλλον των ΑΠΕ. Η αξιοποίηση τους αποτελεί την νέα οικονομική πρόταση. Είμαστε σε περίοδο κρίσης. Δεν πρέπει να πετάμε λεφτά από τα παράθυρα. Θα πρέπει να είναι τυφλός κάποιος, να μην βλέπει, ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία του αιώνα η αγορά των ΑΠΕ. Ας ελπίσουμε, ότι με την προεδρία της ΕΕ, η Ελλάδα θα αναλάβει σημαντικό ενεργό ρόλο. Έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε ηγετικό ρόλο, να προδιαγράψετε ένα διαφορετικό μέλλον. Και εμείς, ως δίκτυο της ΕΕ που συνεργάζεται με το Ευρωκοινοβούλιο, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στο πλευρό σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ