Η «ακτινογραφία» της μισθωτής εργασίας

 Η «ακτινογραφία» της μισθωτής εργασίας

Το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  που το χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» αφού έχει στόχο να αναβαθμιστούν οι ικανότητες του υπουργείου Εργασίας και  «αντανακλά το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας».

«Χωρίς ίχνος υπερβολής, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έφερε μια μικρή «επανάσταση» στη σχέση του επιχειρηματικού κόσμου με την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Οι προσλήψεις, απολύσεις και κάθε μεταβολή που αφορά στο προσωπικό μιας επιχείρησης, δηλώνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με ένα απλό κλικ σε αυτό το πληροφοριακό εργαλείο. Μιλάμε για ένα τεκμαρτό όφελος – σε κερδισμένες ανθροποώρες – για τις ίδιες τις επιχειρήσεις  που υπερβαίνει τα 60 εκ ευρώ ετησίως» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός.

Όμως, όπως επισήμανε ο κύριος Βρούτσης, το σύστημα «Εργάνη» έχει μία ακόμα προστιθέμενη αξία αφού η ψηφιακή διαχείριση αυτών των δεδομένων και η επεξεργασία τους μπορούν να προσφέρουν έναν πλούτο  δευτερογενών στοιχείων.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια έξυπνη πλατφόρμα συλλογής στατιστικών δεδομένων και, παράλληλα, έναν κομβικό μηχανισμό για την ποιοτική αναβάθμιση των στρατηγικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας στην αγορά εργασίας, την οικονομία και την κοινωνία» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Για αυτό το λόγο, εξάλλου, η «Εργάνη» έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ομόλογων υπουργείων από άλλες χώρες όπως π.χ. της Κύπρου, με την οποία έχει ήδη συμφωνηθεί η παροχή της σχετικής τεχνογνωσίας. 

Είναι γνωστό ότι από την 1η Μαρτίου 2013, οπότε και «γεννήθηκε» το συγκεκριμένο πληροφοριακό εργαλείο, το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» καταγράφει κάθε μήνα και σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές του μισθωτού προσωπικού των επιχειρήσεων, αποτυπώνοντας τις ροές μισθωτής απασχόλησης. Πόσες προσλήψεις και απολύσεις γίνονται κάθε στιγμή, σε κάθε κλάδο και επάγγελμα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σήμερα, όμως, και με αφορμή την ολοκλήρωση της δίμηνης  – από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου – διαδικασίας κατάθεσης καταστάσεων προσωπικού από το σύνολο των επιχειρήσεων και οργανισμών που απασχολούν εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου στη χώρα μας, αναδεικνύεται μια ακόμη πρωτοποριακή και πρακτική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»:  Η αναλυτική αποτύπωση της συνολικής μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.

Συγκριμένα, στο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» καταγράφεται – για πρώτη φορά στη χώρα μας – το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων (ιδιωτικού δικαίου), αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους, ανεξάρτητα από τον φορέα κύριας ασφάλισής τους. 

Έτσι, προκύπτουν εξαιρετικά χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά:

-Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 196.695 επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και ένα μισθωτό εργαζόμενο.

-Το 90,21% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους.

-Το 41,44%, δηλαδή περίπου οι μισές από αυτές τις επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες εστίασης, ενώ περισσότερες από τις μισές (56,81%) βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και τις ευρύτερες περιφέρειές τους.

-Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες.

-Το 79.76% των εργαζομένων λαμβάνει αμοιβές άνω των 500 ευρώ, ενώ το 7,69% αυτών αμείβεται στην κλίμακα των 500 έως 600 ευρώ.

-Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ, όπου υπάρχει το 32,21% των εργαζομένων.

Με την «Εργάνη», έχουμε πλέον μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, μια «ακτινογραφία» της μισθωτής αγοράς εργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη καταγραφή των ροών εισόδου και εξόδου (προσλήψεις και αποχωρήσεις) είναι εφικτή η συνεχής και διαρκής παρακολούθηση της μισθωτής απασχόλησης από μήνα σε μήνα, από ημέρα σε ημέρα, ακόμη και από ώρα σε ώρα.

Τέλος, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, «η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων και, συνεπώς, αποτελεσματικών ελέγχων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ