Αντεγκλήσεις στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Αντεγκλήσεις στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Σε χαμηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού για το 2014 στη Βουλή, με τα «μαχαίρια» να αναμένεται να βγουν το Σάββατο, λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του τα μεσάνυχτα, όταν τον λόγο θα πάρουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και βεβαίως οι αρχηγοί των κομμάτων.

Για «ρεαλιστικές προβλέψεις» στις οποίες στηρίζονται τα στοιχεία του Προϋπολογισμού μίλησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται «στον αέρα» και επιχειρώντας παράλληλα να αποδομήσει τα επιχειρήματα και των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Ο ίδιος πάντως, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενδεικτικά ανέφερε πως για το 2013 ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη. Παρατήρησε πάντως, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμάται στο 23,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι μέσου Ευρωπαϊκού όρου στο 14,3%.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κυβέρνηση Παπανδρέου εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής. Χρεώνοντας την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο στην κυβέρνηση Παπανδρέου και την πρακτική του «λεφτά υπάρχουν», υποστήριξε πως την τακτική του ΠΑΣΟΚ να μη συμφωνήσει με το δημοσιονομικό πρόγραμμα του Καραμανλή το 2009 και να ζητά αυξήσεις και προνόμια, ακολουθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χθες ο κ.Τσακαλώτος παραδέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις, τον βάλατε να ανασκευάσει, προς εξυπηρέτηση του Αριστερού Ρεύματος», είπε, «την ώρα που εμείς λέγαμε στον Στουρνάρα ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλη φορολογία». «Λέτε στο πρόγραμμά σας “όχι θυσίες για το ευρώ” και τώρα αλλάξατε θέση και λέτε ό,τι και εμείς ότι η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή», είπε, σημειώνοντας ειρωνικά ότι «στο λίκνο του καπιταλισμού, στο Ώστιν, γνωρίσατε την αλήθεια και αλλάξατε μυαλά». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπόσχεται τα πάντα σε όλους για να υφαρπάξει την ψήφο τους και παραφράζει το «λεφτά υπάρχουν».

Αίσθηση όμως προκάλεσε με την ομιλία του και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, καθώς τα όσα είπε ερμηνεύθηκαν ως προειδοποιητική βολή για την μη ψήφιση του φόρου ακινήτων εκ μέρους του. «Ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα», είπε. «Διότι ουσιαστικά καλούμαστε να τιμωρήσουμε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είχαν ένα σπίτι και ένα χωράφι από τους γονείς τους και ενώ εργάστηκαν μία ζωή και κατάφεραν να αγοράσουν και ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους –κάτι που αποτελεί παράδοση για τον λαό μας- ερχόμαστε να τους επιβάλουμε υπερφορολόγηση σε κάτι που δεν αποδίδει», συνέχισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αίτημα της τρόικα για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, προβλέποντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει χιλιάδες περιουσίες στα διάφορα δημοπρατήρια και την όσο-όσο εκποίησή τους. Συνέστησε δε, στο υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το πώς κατανέμονται τα φορολογικά βάρη, ποιες ομάδες υπερφορολογούνται και ποιες κατηγορίες συνεχίζουν ανενόχλητα να φοροδιαφεύγουν…

Για παραγωγική ανασυγκρότηση για την οποία δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς και για αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τους τόνους σήκωσε περισσότερο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για κρίση αξιών παράλληλα με την οικονομική κρίση, και «υπερακμή της παρακμής». Επικαλούμενος τον δικαστή Δελαπόρτα άλλοτε, και το ερώτημά του ποιος απεργάζεται το μέλλον του τόπου, έκανε λόγο για «μοιραίους ανθρώπους», που τη «μοιραία στιγμή» διαχειρίζονται την μοίρα του τόπου. «Η πατρίδα έχει ανάγκη από ένα αριστερό, πατριωτικό, δημοκρατικό αφήγημα», είπε, ζητώντας μεταξύ άλλων βαθύτατες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα.

Αίσθηση τέλος, προκάλεσε μία αποστροφή του λόγου του Γιώργου Κυρίτση από τη ΔΗΜΑΡ που δήλωσε πως αποκλείεται να ψηφίσει τέτοιον προϋπολογισμό. «Αφήσαμε και υπαλληλίσκους να γίνονται τύραννοι», είπε, σημειώνοντας πως η χώρα αυτή δεν αξίζει κάτι τέτοιο.

Από τη χθεσινή ημέρα στη Βουλή πάντως, αξίζει να ξεχωρίσει κανείς και την έγγραφη απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ για το κατά πόσον εφαρμόζονται πλήρως οι κείμενες μισθολογικές διατάξεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτή, σχετικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε πάνω από 20 Αρχές, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε��Ρ), ο ΑΣΕΠ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.α.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ