• Τσίπρας: Φοβάμαι ότι Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της

  5:34 μμ, Τετάρτη 04 Δεκ 2013 5:34 μμ, Τετάρτη 04 Δεκ 2013

  Τσίπρας: Φοβάμαι ότι Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της

  «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει, πλέον, εντολή διακυβέρνησης της χώρας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times.

  Σε συνέντευξη του σε βρετανικά ΜΜΕ (Financial Times, Reuters, BBC), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σε αυτές τις ευρωεκλογές, οι πολίτες θα ψηφίσουν χωρίς φόβο, χωρίς τον φόβο της εκστρατείας που έκαναν οι αντίπαλοι μας το 2012, ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία όλα θα γίνουν έρημος».

  «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά και φοβάμαι ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκτίμησε ότι «για την κυβέρνηση θα είναι μια πραγματική καταστροφή». Όπως είπε «ο φόβος του κ. Σαμαρά είναι ότι θα είναι δύσκολο την επόμενη μέρα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου χωρίς να το στηρίζουν οι πολίτες». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόβλεψη ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος του επόμενου έτους.

  Αν και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την υπόσχεση να «ακυρώσει» τους όρους της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα –πάντα- με το δημοσίευμα της Financial Times, επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει πλήρως τη διάσωση, λέγοντας ότι οι διεθνείς δανειστές και αλλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα παρέχουν σημαντική μείωση του χρέους, ως μέρος μιας επαναδιαπραγμάτευσης, αντί να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση της Ελλάδας.

  Δήλωσε, επίσης, πως θα μπορούσε να συσπειρώσει συμμάχους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος, προκειμένου να πιέσει για μια συμφωνία για όλη την ευρωζώνη, παρόμοιας με αυτήν του 1953, που αναδιάρθρωσε μεγάλο μέρος του χρέους της Γερμανίας μεταπολεμικά.

  «Δεν πιστεύουμε ότι είναι μια σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, γιατί αν ήταν κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο για μας. Ίσως θα είναι μια σύγκρουση μεταξύ της ευρωπαϊκής περιφέρειας και των κρατών, των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα αξιολογείται με τρία "Α". Έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο να πείσει τις χώρες-δανειστές, των οποίων ηγείται η Γερμάνια, να στηρίξουν τη μείωση του χρέους, σημείωσε πως πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι είναι προς όφελος τους, καθώς χωρίς μικρότερο χρέος και περισσότερη οικονομική βοήθεια, η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συγκεντρώσει χρήματα μόνη της μέσω της αγοράς ομολόγων.

  «Λέμε στους φορολογούμενους στη Γερμανία: για πολύ καιρό πληρώσατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό, και πληρώσατε χρήματα για προγράμματα που είναι προγραμματισμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσετε αυτήν τη διαδικασία. Αν συνεχίσετε αυτήν τη διαδικασία, δεν θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα