Φλωρίδης:Δεν θα πάω στoυς “58”

Φλωρίδης:Δεν θα πάω στoυς “58”

Δεν θα δώσει το παρών στην εκδήλωση της κίνησης των 58 ο Γιώργος Φλωρίδης όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός, δεν θέλει να στείλει «θολά» μηνύματα για την κίνηση των 58 τονίζοντας πως πιστεύει στην μετεξέλιξη αυτής της προσπάθειας.

«Δεν θα πάω, για το λόγο που μόλις είπα. Δεν θέλω να συμμετέχω στην εκπομπή θολών μηνυμάτων. Το λέω εδώ και ένα χρόνο και είδα με μεγάλη χαρά ότι στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το «Βήμα» τι θέλει με έναν πολύ ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο τρόπο η κοινωνία. Άρα, εδώ πού είμαστε, για να πάμε λίγο παρακάτω;

Εάν η κίνηση των 58 έβλεπε τα αδιέξοδα της αρχικής της πρότασης και ήθελε να μετεξελιχθεί και να συναντηθεί με το αίτημα της κοινωνίας στη δημιουργία κάτι νέου, τότε αυτή η κίνηση θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στο μέλλον. Αλλά υπό αυτήν την προϋπόθεση: ότι θα άρει τα εμπόδια που μπήκαν με την αρχική της πρόταση. Πιστεύω στη μετεξέλιξη. Οι πρωτοβουλίες δεν είναι για πέταμα και για να τις απορρίπτουμε. Πρέπει να δούμε με ποιο θετικό τρόπο θα προσφέρουν στη χώρα».

Σχολιάζοντας την κίνηση των 58 υπογράμμισε πως τα άτομα που μετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία υποκινούνται από αγνά και καθαρά κίνητρα ενώ εκτιμά ότι η «Ελιά» δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

«Οι 58 – τουλάχιστον όσους ανθρώπους ξέρω από εκεί – είναι επιτυχημένοι άνθρωποι. Δηλαδή, ό ,τι έκαναν στη ζωή τους το έκαναν καλά. Και πήραν μια πρωτοβουλία με κίνητρα αγνά, καθαρά. Θέλουν να ταράξουν το τέλμα και τη φοβερή πολυδιάσπαση στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αν και σπεύδω να πω ότι αυτός ο όρος με ενοχλεί. Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτή την πρωτοβουλία των 58; Ότι το περιεχόμενο της πρόσκλησης είναι σε ευθεία σύγκρουση με το αίτημα της κοινωνίας.

Δηλαδή, λένε οι 58 ότι μέσα από τα δύο παλιά σχήματα που πρέπει να ενωθούν, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και ό ,τι άλλο υπάρχει, διατηρώντας την κομματική τους δομή και στόχος είναι να πάνε να κάνουν μια εκλογική σύμπραξη, μπας και ξεγελάσουν κανέναν ψηφοφόρο. Δεν το λένε έτσι, αλλά η «Ελιά» που πάει να δημιουργηθεί δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της κοινωνίας, που είναι να δημιουργηθεί το καινούργιο με τις προϋποθέσεις που συζητήσαμε νωρίτερα. Άρα, η πρότασή τους έχει πολιτικό κενό.

Μετά, βλέπουμε ότι ήδη η ΔΗΜΑΡ απάντησε αρνητικά σε οποιαδήποτε συζήτηση και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η πρόταση το αφορά στο βαθμό που δεν θίγει την ύπαρξή του και θα προσέλθει ως ΠΑΣΟΚ. Πώς θα γίνει αυτό σε μια χώρα που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα και όταν οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί απέναντι σ’ αυτά τα κόμματα με ένα συγκεκριμένο ποσοστό; Αυτό είναι αδιέξοδο».

Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να φτιαχτεί κάτι καινούριο στο πολιτικό σκηνικό το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, αυτή τη στιγμή κινείται στα άκρα.

«Η άποψή μου – στην οποία επιμένω εδώ και ένα χρόνο – είναι ότι αν είναι να φτιαχτεί κάτι καινούργιο, πρέπει να φτιαχτεί για τη χώρα και όχι για την τακτοποίηση κάποιων, εμού συμπεριλαμβανομένου. Επομένως, η δημιουργία του καινούργιου στον κεντρικό πολιτικό χώρο της χώρας είναι απαραίτητη, για να αποκτήσει η χώρα ευστάθεια. Διότι το πολιτικό εκκρεμές αυτή τη στιγμή κινείται στα άκρα. Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε την ευστάθεια μέσα από το πολιτικό κέντρο, χωρίς την κλασική του έννοια.

Αυτό δεν μπορεί να προκύψει μέσα από το παλιό και το φθαρμένο. Πρέπει να γίνει με νέα ηγεσία, νέο στίγμα, νέο περιεχόμενο και νέα οργανωτική δομή. Με την εξής έννοια: λέει ο κόσμος ότι θέλει κάτι καινούργιο ή νέους. Αυτό κάποια στιγμή, κάποιοι, το παίρνουν και τρέχουν και ο κόσμος λέει «ποιοι είναι αυτοί;». Το καινούργιο δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Ο κόσμος κατ’ αρχάς τα ξέρει, τα θεωρεί αξιόπιστα και πιστώνει μια διαδρομή στην πολιτική που χαρακτηρίζεται από μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και εντιμότητα.

Άρα λοιπόν το καινούργιο πρέπει να προκύψει από πρωτοβουλία ανθρώπων που ο κόσμος τους γνωρίζει και τους θεωρεί αξιόπιστους, διότι προσπάθησαν και η διαδρομή τους έχει το στοιχείο της εντιμότητας. Η εντιμότητα κάθε στιγμή, πόσο μάλλον σε αυτή, έχει ξεχωριστή σημασία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ