Οι δηλώσεις Παπαδήμου

-“Έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη χωρίς καθυστέρηση”.-Η ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας” -“Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε και ειδικότερα τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερα τους πόρους του ΕΣΠΑ σε προγράμματα που έχουν ζήτηση, βοηθούν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά σε ανέργους. Να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικούς πόρους του εξωτερικού για στήριξη επενδύσεων”. -“Και τέλος, last but not least να συνεχίσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την αναδιάθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον περιορισμό της παραοικονομίας και να σχεδιάσουμε ένα απλό φορολογικό σύστημα”. “Πιστεύω ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ωστόσο η εφαρμογή της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει με έναν αποτελεσματικότερο τρόπο.”-“Παράλληλα με εξάλειψη ελλειμμάτων & προώθηση μεταρρυθμίσεων, αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα με άμεσο αποτέλεσμα. -“Με την αλληλλεγγύη και στήριξη των εταίρων η Ελλάδα θέλει να αφήσει πίσω τις συμπεριφορές που την έφεραν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Οι προσπάθειες που έγιναν αποδίδουν.-“Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι νούμερο ένα στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά”.”Η Ευρώπη  μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε. Αντιθέτως να διαψευστούν όσοι λένε οτι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. Η Ελλάδα μπορεί και θα πετύχει”. -“Η οικονομία ήταν αναπόφευκτο να περάσει από μια περίοδο ουσιαστικής προσαρμογής, η οποία αναπόφευκτα συνεπάγεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων” -Είναι όμως αναπόφευκτο να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα δυσμενείς συνέπειες στα πραγματικά εισοδήματα. Η προσαρμογή γίνεται για θετικό σκοπό, να δημιουργήσει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και αποτελεσματικής σταθερότητας της ελληνικής οκονομίας. Να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις”.  -“Φεύγω από τις Βρυξέλλες έχοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο”.-“Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι αναπροσαρμογής της οικονομίας και χωρίς να θέλω να υποεκτιμίσω τις θυσίες που θα γίνουν βραχυπρόθεσμα, ίσως από τα μέσα του επόμενου χρονου να είναι ορατά σημεία ανάκαψμης και βιώσιμης ανάπτυξης.-“Οι πολιτικές που εφαρμόζοναι βαθμιαία αποδίδουν και η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σε έναν ορατό χρονικά ορίζοντα. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα έχει ορατές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία”. 

-“Το επόμενο θέμα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI. Αναμένουμε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να είναι επαρκής. Και στην συνέχεια αναμένουμε στα μέσα Μαρτίου να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση”.-“Η τελική δανειακή σύμβαση όσον αφορά την επίσημη χρηματοδότηση αναμένεται ότι θα υπογραφεί στα μέσα του Μάρτη”- “Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο για αυτό. Και άλλες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές..” “Έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η απορροφητικότητα παραμένει πολύ χαμηλή και υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί στο τρέχον έτος να σημειωθεί μεγάλη αύξηση όσον αφορά στον τομέα της απορροφητικότητας”.-“Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργηθούν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα αξιοποιούν τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να παρέχονται εγγυήσεις σε διεθνείς οργανισμούς όπως την ευρωπαική τράπεζα επενδυσεων προκειμένου να δώσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που με της σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν τις ελλληνικές επιχειρήσεις”.-“Η νέα πτυχή της πολιτικής που στηρίζεται στους κοινοτικούς πόρους είναι η χρησιμοποίηση τους για να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές λόγω της κρίσης κι επειδή το τελευταίο 1,5 έτος έχει παρατηρηθεί εκροή καταθέσεων που με τη σειρά περιορίζουν τη χρηματοδοτική βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηρθχετι η χρηματοδότηση της οκονομίας από τις τράπεζες. Δεν επειδή δεν θέλουν ούτε επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις”. -“Το πρόβλημα θα λυθεί πιο σύντομα απ’ όσο φανταζόνται κάποιοι εφόσον εφαρμόσουμε το πρόγραμμα έγκυρα και αποτελεσματικά. Κάποια μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και κάποια θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστούν”. -“Όταν λάβει τις αποφάσεις του ο κ. Βενιζέλος θα τις συζητήσω μαζί του” (ερωτηθείς αν πρέπει να θέσει την παραίτησή του τώρα). “Πιστεύω ότι η προσφορά που έγινε προς τους ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία γι αυτό το λόγο εκτιμώ ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων θα είναι ικανοποιητική. Εάν αποδειχθεί το αντίθετο θα ενεργήσουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας και σήμερα δεν έχει νόημα να συζητήσουμε περαιτέρω εναλλακτικά σενάρια”. 

-“Εχουμε ήδη υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι η ενίσχυση που θα δοθεί στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του PSI δεν θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό καθορίζεται με σαφήνεια και από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο”.  

-“Δεν συζητείται ούτε είναι αποδεκτή η τοποθέτηση “επιτρόπου” στην Ελλάδα, ωστόσο έχει συμφωνηθεί η ενίσχυση παρουσίας τρόικας. Έχει συμφωνηθεί από το προηγούμενο ecofin ότι η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα θα ενισχυθεί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος  και  θα ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια, η task force που υπάρχει στην Ελλάδα”.-“Η ενίσχυση της τρόικας θα οδηγήσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος.  Την τεχνική αυτή βοήθεια και τη ζητήσαμε και όντως έχει αρχίσει να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους”.- “Δεν έχω αυτή την στιγμή πληροφόρηση για το ενδιαφέρον συγκεκριμένων εταιριών, ωστόσο, κάνουμε αυτό που πρέπει για να αξιοποιήσουμε τις ενδεχόμενες πηγές ενέργειες, όσο υποθαλάσσιες, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες. Ο τομέας της ενέργειας, είναι ένας τομέας όπου η χώρα μπορεί να έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και με την προώθηση του προγράμματος “Ηλιος”. -“Δεν μπορώ να προβώ σε προβλέψεις για το ποσό της συμμετοχής ¨των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων, αλλά σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες η συμμετοχή θα είναι σημαντική και πρέπει να περιμένουμε. Η προσφορά είναι σημαντική και ελκυστική και αυτό θα ενθαρρύνει τους ιδιωτες πιστώτες”.-“Το νέο φορολογικό σύστημα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους. Όταν γίνουν οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να αξιολογηθεί από τη βουλή και μετά να τεθεί σε εφαρμογή.

Τα εισοδήματα φέτος θα φορολογηθούν με βάση το υπάρχον φορολογικό σύστημα”.    

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ