ΒΙΝΤΕΟ-Τσακαλώτος: Εκεί έχει δίκιο ο Στουρνάρας…

ΒΙΝΤΕΟ-Τσακαλώτος: Εκεί έχει δίκιο ο Στουρνάρας…

 

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι συμφωνεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση.

“Στη συζήτηση μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Στουρνάρα για το εάν υπάρχει υπερφορολόγηση ή όχι, η απάντηση εξαρτάται διότι ο μέσος όρος – έχει δίκιο ο κ. Στουρνάρας- δεν είναι πολύ μεγάλος. Ξέρουμε, όμως, από τη στατιστική και απ’ όλα τα άλλα, ότι ο μέσος όρος κρύβει πολλά πράγματα όταν υπάρχουν άκρα. Άρα, πρέπει να πας στο μέσο κι άμα πας στους εκατό Έλληνες και πάρεις τον πεντηκοστό, δηλαδή το μέσο Έλληνα, είναι πολύ μεγάλη η φορολόγηση” είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος στη βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού.

 

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα

 

 

 

Ο κος Τσακαλώτος σημείωσε επίσης ότι το πλεόνασμα για το έτος 2013, δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί, καθώς αμφισβητείται, τόσο απ’ τους συμβούλους της Α. Μέρκελ, όσο και από τον ΟΟΣΑ. “Όλες οι εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία, μιλάνε για αστάθεια και διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου – ενώ ακόμα και σε χώρες που παρουσιάζουν οικονομική ανάκαμψη, όπως οι ΗΠΑ, παρατηρείται αύξηση των ανισοτήτων” είπε. Το ίδιο το ΔΝΤ, επισήμανε, λέει πως η οικονομική βελτίωση που παρουσιάζει η Ελλάδα, “δεν είναι δομική αλλά κυκλική, και όταν ξαναρχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη, θα έχουμε πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών”.

 

Ο προϋπολογισμός του 2014 συνεπώς, βασίζεται σε αμφίβολες συντεταγμένες και έωλες προβλέψεις, αλλά οδηγεί σε πραγματική κατεδάφιση των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους – υποστήριξε ο κος Τσακαλώτος. Ο χαμηλότατος πληθωρισμός δεν εξασφαλίζει αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς “για να κερδίσουμε ανταγωνιστικότητα έναντι της Γερμανίας θα πρέπει να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό – κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση μισθών, αύξηση (εξ αντιδιαστολής) του πραγματικού επιτοκίου δανεισμού και αύξηση του χρέους, καθώς μειώνεται το ονομαστικό ΑΕΠ”.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έπρεπε να ξεκινήσει για την ίδια την οικονομική πολιτική και αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, όσο και για αλλαγές στο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο οφείλει να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις, αλλά και να διασφαλίσει στα φτωχά κοινωνικά στρώματα πως δεν θα υπάρξει χειροτέρευση της κατάστασής τους.

 

“Αρχή της σοφίας, είναι να βάλεις τέρμα στην ύφεση” παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος. Όσοι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι κυνικοί και νεοφιλελεύθεροι, θα πρέπει “να μην συνεχίσουν να σκάβουν στην ίδια κατεύθυνση: Να κάνουμε αν θέλετε συζήτηση για μιαν άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την ίδια συζήτηση, μνημόνιο με μνημόνιο, λάθος με λάθος” κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ