Τσίπρας: Η συγκυβέρνηση αποτελεί απειλή για το λαό και τον τόπο

Τσίπρας: Η συγκυβέρνηση αποτελεί απειλή για το λαό και τον τόπο

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Νομοθετική πρωτοβουλία άμεσα ώστε να απαγορευτεί η μεταβίβαση των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στα κερδοσκοπικά funds και να δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 24ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επμελητηρίου.

Ειδικότερα, μίλησε για τροπολογία-ασπίδα προστασίας των πολιτών από την κερδοσκοπική επίθεση στην πρώτη κατοικία, την οποία θα καταθέσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει δύο σκέλη: Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών και την απαγόρευση απολύτως της άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης δανείων και αλληλόχρεών λογαριασμών προς τρίτους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι: «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει φτάσει σε τέλμα και αποτελεί απειλή για το λαό και τον τόπο».

Αναφερόμενος στις απειλές κατά της ανώτατης εκπαίδευσης, του ΕΟΠΥΥ, στο θέμα της εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και σε αυτό των ομαδικών απολύσεων υποστήριξε: «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παραδίδει στην επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μία Ελλάδα σε αποσύνθεση και απόγνωση». Άλλωστε πολλές φορές στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα παραλάβει έρημο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για τρεις βασικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις: Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και το άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής με πραγματικά ανεξάρτητη και θεσμικά ενισχυμένη επιτροπή ανταγωνισμού.

«Ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα συνυπάρχουν με διακριτή και συμπληρωματική λειτουργία. Θα συμπράττουν και θα συν-αναπτύσσονται», είπε. Αναφερόμενος στο περίφημο success story υποστήριξε ότι προσκρούει στους πιο έγκυρους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, αλλά και του γραφείου Προϋπολογισμού της βουλής. «Το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν προσφέρεται ως success story αλλά αντίθετα είναι το απόλυτο disaster story του μνημονίου (…). Δεν υπάρχει success story με διάρκεια μεγαλύτερη της μιας ημέρας που να μπορούν να διαφημίσουν η συγκυβέρνηση και η τρόικα», είπε εξού και «γαντζώθηκαν» από το πρωτογενές πλεόνασμα ως σανίδα σωτηρίας.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που αρχίζει να συζητείται απόψε στη βουλή υποστήριξε ότι θα είναι για λίγο και με «ουρά» αφού σύντομα θα αναθεωρηθεί και πάει “αγκαζέ” με το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα 2014-2017. «Οι δημιουργοί του προβλήματος εντός και εκτός Ελλάδας δεν αποτελούν μέρος της λύσης», είπε προβλέποντας νέα μέτρα από τον φόρο ακινήτων και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ως την απελευθέρωση των απολύσεων και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας, για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Επανέλαβε τα περί νομοθέτησης της νέας σεισάχθειας επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα πρότερα επίπεδα και των εργασιακών σχέσεων στο προ μνημονίου καθεστώς.

Κλείνοντας υποστήριξε ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών και δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, ζήτησε όμως ευρύτερη στήριξη.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ