Σε «ναρκοπέδιο» η κυβέρνηση

Σε «ναρκοπέδιο» η κυβέρνηση

 

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου (18:00) υπό το βάρος της μη συμφωνίας με την τρόικα για σχεδόν κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα: Η Αθήνα «έχασε» την ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου, η δόση παραμένει «παγωμένη», τα τεχνικά κλιμάκια και οι δανειστές επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τον Γιάννη Στουρνάρα και οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μοιάζουν με… αχαρτογράφητα νερά για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Η σκληρή στάση της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και πλέον δεν λείπουν οι φωνές που λένε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών συμπεριφέρονται σαν να μην τους ενδιαφέρει η κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα της τρόικας για ολική άρση των πλειστηριασμών δεν περνάει από τη Βουλή -θέση που θα επαναβεβαιωθεί και στην αποψινή συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, παρά το βαρύ κλίμα, παραμένει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους. Το γεγονός, όμως, ότι η Ελλάδα θα «πάει» στο Eurogroup χωρίς συμφωνία, δημιουργεί ένα κακό κλίμα για την κυβέρνηση -κλίμα που έχουν φορτίσει και οι διαρροές από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει δυσφορία για το «blame game», το οποίο χρεώνουν στην Αθήνα τόσο ως προς το θέμα των πλειστηριασμών όσο και ως προς τα περί πρόσθετων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις.

Κύκλοι του Γ. Στουρνάρα διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο Πολ Τόμσεν προέτρεψε την κυβέρνηση να βρει… καταλύματα στους αστέγους εάν την ενδιαφέρει η κοινωνική πολιτική. Ωστόσο, το παιχνίδι των διαρροών φαίνεται πως έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και νευρική κρίση στους βουλευτές.

Ο κίνδυνος του «ατυχήματος»

Την Τρίτη ξεκινά η μάχη του προϋπολογισμού ο οποίος ψηφίζεται το Σάββατο τα μεσάνυχτα. Μέσα στην εβδομάδα κρίνονται για την κυβέρνηση τα μέτωπα της Παιδείας και της Υγείας με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται σε κατάσταση… νευρικής κρίσης, εν μέσω σεναρίων και διαρροών για τα αιτήματα των δανειστών.

Ο κίνδυνος του λεγόμενου «ατυχήματος» δεν έχει υποχωρήσει για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η στάση Βενιζέλου στη διαπραγμάτευση όπως αποκάλυψε η Realnews και η γενικότερη κατάσταση στο «πράσινο» στρατόπεδο, όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το Real.gr, προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο που πρόσφατα άκουσε το ΠΑΣΟΚ να ζητεί παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, κάτι που ο Γ. Στουρνάρας απορρίπτει κατηγορηματικά.

Τα πράγματα δεν είναι, όμως, καλύτερα στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα: Οι περισσότεροι βουλευτές γκρινιάζουν ανοιχτά για τον υπουργό Οικονομικών με αιχμή τους φόρους στα ακίνητα – θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους δανειστές.

Την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα και άλλους υπουργούς, ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα και έπειτα από τη σχετική πρόσκληση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ