Ανεξάρτητοι βουλευτές: Γιατί ψηφίσαμε “παρών”

Ανεξάρτητοι βουλευτές: Γιατί ψηφίσαμε “παρών”

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σταυρογιάννης, Μουτσινάς, Βουδούρης, Κουράκος, Κασαπίδης και Παραστατίδης, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν τους λόγους που ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία για την τροπολογία σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων.

 

Στην ανακοίνωσή τους οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές αναφέρουν:

“Με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων διευκρινίζονται τα εξής:

«Στηρίζουμε απόλυτα κάθε προσπάθεια για την μείωση της τιμής των φαρμάκων. Όχι μόνο των γενοσήμων, αλλά και των πρωτοτύπων – οι τιμές των οποίων μειώνονται πολύ λίγο – με την προϋπόθεση ότι η ποιότητα τους είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζει την υγεία των ασθενών.

Η τροπολογία του Υπουργού Υγείας δεν εξασφαλίζει ουσιαστική μείωση στις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων. Δεν παρέχει καμία πρόνοια για την προοπτική ενός ισχυρού κλάδου της εθνικής οικονομίας, όπως είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεισφέρει με μεγάλες εξαγωγές και χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα επιτρέπει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων να εισβάλλουν στην ελληνική αγορά, χωρίς να διασφαλίζεται καν ο αυστηρός έλεγχος ποιότητας και αξιοπιστίας των φαρμάκων αυτών λόγω έλλειψης προσωπικού στον ΕΟΦ.

Εξαιτίας αυτών ψηφίσαμε παρών γιατί κατά την άποψη μας έπρεπε ο Υπουργός Υγείας να εγκαταλείψει τις προφάσεις περί ασφυκτικών χρονικών ορίων, να πάρει πίσω την τροπολογία και να επανέλθει σε έναν  εποικοδομητικό διάλογο, τόσο σε ότι αφορά την πολιτική του φαρμάκου αλλά και την υπεράσπιση ενός χώρου που προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική οικονομία. Και αυτό έπρεπε να γίνει μέσα από την διαδικασία ενός νομοσχεδίου που να καλύπτει αυτά που αναφέραμε παραπάνω αλλά και πολλά περισσότερα που θα προέκυπταν από τον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την ουσιαστική συζήτηση στο Κοινοβούλιο».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Νίκος Σταυρογιάννης

Πάρις Μουτσινάς

Οδυσσέας Βουδούρης

Γιάννης Κουράκος

Γιώργος Κασαπίδης

Θεόδωρος Παραστατίδης”

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ