ΣΥΡΙΖΑ:Πανικός και ανασφάλεια από τον Βενιζέλο

ΣΥΡΙΖΑ:Πανικός και ανασφάλεια από τον Βενιζέλο

 

Για πανικό και έντονη προσωπική ανασφάλεια του Ευάγγελου Βενιζέλου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το κείμενο του ΠΑΣΟΚ με τίτλο “Το Βατερλό του κ. Τσίπρα” σχετικά με την πρόταση για εξεταστική επιτροπή.

Πρώτον απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ άργησε 40 μέρες και ότι υπαναχώρησε από τους αρχικούς του στόχους, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν:

“Η αλήθεια είναι ότι συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες του τις παρεμβάσεις (παλαιότερες και πρόσφατες) έχει διακηρύξει ότι ο στόχος του είναι να ξετυλιχτεί το κουβάρι που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2000 μέχρι σήμερα με αιχμή πολύ φυσιολογικά τις εξελίξεις από το 2010, από τότε δηλαδή που η Εκτελεστική Συμφωνία παίρνει και τη μορφή Νόμου.  

Στόχος διακηρυγμένος πάντοτε κάθε παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η επαναλειτουργία των  Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η παραλαβή των υποβρυχίων και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Προφανώς η υποβάθμιση των πολιτικών και ενδεχομένως των ποινικών ευθυνών των υπεύθυνων Υπουργών δεν μπορεί και δεν είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ”

Είναι χαρακτηριστική, αναφέρεται σε non paper, η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκε στην από 3 Αυγούστου 2011 έκθεση του Θοδωρή Δρίτσα, μέλους της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σχετικά με τα κρισιμότερα στοιχεία για τις συμβάσεις των υποβρυχίων 214 και 209 και τις αντίστοιχες συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων : “Ο νόμος 3885/2010 δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει και δεν ανατρέπει τις αδυναμίες των δύο κύριων συμβάσεων (για παράδειγμα, ως προς τον τρόπο καταβολών του Δημοσίου ή τις ποινικές ρήτρες), αλλά τις επαναλαμβάνει και τις αναβιβάζει σε νόμο του κράτους. Δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά ούτε και την παραλαβή των υποβρυχίων.” 

Δεύτερον, αναφορικά με την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Βενιζέλο και αφήνει στο απυρόβλητο κάθε άλλο υπεύθυνο, η Κουμουνδούρου τονίζει ότι “μια απλή ανάγνωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι κατασκευασμένος”.

“Η περίοδος Βενιζέλου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Οκτώβριος 09 – Ιούνιος 11) είναι κρίσιμη περίοδος στη νέα αναπαραγόμενη φάση της τραγωδίας των ΕΝΑΕ. Είναι απολύτως λογικό να έχει ιδιαίτερη θέση στο κείμενό μας. Διαφορετικά θα προσεγγίζαμε τα πράγματα εν κενώ. Παρόλα αυτά, αν δει κανείς τα σημεία 11 και 12  του κεφαλαίου «Αντικείμενα Έρευνας» της πρότασής μας θα πειστεί απολύτως για το πόσο βάσιμη είναι μια τέτοια κριτική. Εμείς καταλαβαίνουμε βέβαια ότι ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να αναλάβουν καμία ευθύνη, ούτε βέβαια και η ΝΔ. Αυτό ακριβώς είναι η απόδειξη της αξιοπιστίας των ανθρώπων των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα και έχουν χειριστεί τόσο κρίσιμα ζητήματα. Ανεύθυνοι μάστορες κάθε είδους συγκάλυψης”, υπογραμμίζουν.

Στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ύποπτος για σχέσεις διαπλοκής στην Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν: “Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.

“Το κείμενο της πρότασης είναι απολύτως σύμφωνο και ενιαίο με όσα έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που στη Βουλή ήταν ακόμη ο ΣΥΝ (χειρισμοί από Παναγιώτη Λαφαζάνη) μέχρι και σήμερα (χειρισμοί κυρίως από Λαφαζάνη και Δρίτσα). Όσο και να ανατρέξει κανείς στα πρακτικά Ειδικών και Διαρκών Επιτροπών ή της Ολομέλειας από τότε μέχρι σήμερα, αλλά και στις σημαντικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο έναν (1) χρόνο (Τσίπρας, Λαφαζάνης, Δρίτσας, Συρμαλένιος, Βαρεμένος, Σταθάς, Χατζηλάμπρου, Στρατούλης κ.α.) δεν θα βρει την παραμικρή αντίφαση. Είναι αστείο να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις συναλλαγής και μάλιστα με αιχμές σχετικά με τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ) ή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας”, σημειώνεται σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ.  

“Στα μεν ΑΩ εμείς πάντοτε τα καταγγέλλαμε ως πεδίο διαπλοκής και ζητούσαμε την εξυγίανση του τοπίου. Ο Βενιζέλος με το ίδιο επιχείρημα κατήργησε τα παλιά ΑΩ και καθιέρωσε με τον Νόμο 3883/2010 τα ΑΩ νέου τύπου, έτσι ώστε σύμφωνα με τα λεγόμενά του να μην ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Σε γενικές γραμμές, ο Νόμος αυτός προέβλεπε ότι, όσες εταιρείες όφειλαν στον Ελληνικό Δημόσιο Αντισταθμιστικά Ωφελήματα, αποκτούσαν την δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτούν τις οφειλές τους και να υλοποιήσουν κάποιο από τα ΑΩ «νέου τύπου», που θα καθορίζονταν με Υπουργική Απόφαση”, προστίθεται.  

Υπενθυμίζουν μάλιστα δήλωση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στα εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων της ιδιωτικής εταιρίας εμπορίας οπλικών συστημάτων MILTECH, στις 19-1-2011 σχετικά με το ζήτημα των ΑΩ : “Θα πάρετε επίσης στα χέρια σας το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για την μετατρεπτική ρύθμιση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Άρα θα έχετε όλη τη δέσμη των ρυθμίσεων που θα προσδιορίζουν το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί πρέπει να περάσουμε σε νέες έννοιες, σε νέες διαδικασίες που νομίζω ότι θα βοηθήσουν και το ελληνικό δημόσιο αλλά και τον τομέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.”

“Εάν η διάταξη αυτή εφαρμοζόταν και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι Γερμανοί της HDW θα υποχρεούνταν να υλοποιήσουν ΑΩ αξίας άνω των 250 εκατ. ΕΥΡΩ. Επειδή, όμως, ο Νόμος 3885/2010 για τα υποβρύχια, τους παρείχε ασυλία από την υποχρέωσή τους αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ισόποση ζημία”, αναφέρεται χαρακτηριστικα. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελούν “περίπλοκη και ακραία διαστρέβλωση της πραγματικότητας”.  “Ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι προσωπικός και πολιτικός φίλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, όπως και ο ίδιος ο Βενιζέλος παραδέχτηκε στις 13/11/2013 σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων”, σημειώνει η Κουμουνδούρου. 

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, “σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (και ολίγη ΔΗΜΑΡ) υπό την ομπρέλα Μπαλτάκου οργάνωσαν σειρά ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων έξω από κάθε άγνοια νόμου τόσο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όσο και για τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου (και τα 2 ανήκουν στον Όμιλο του Νίκου Ταβουλάρη)”. “Εμείς καταθέσαμε τροπολογίες που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν υπέρ του Δημοσίου τα εκκρεμή ζητήματα, αλλά τελικά στις επίδικες ψηφοφορίες ψηφίσαμε παρών, δηλώνοντας σαφώς ότι το κάνουμε μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που έμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Η στάση μας είναι απόλυτα δικαιωμένη, αλλά σε κάθε περίπτωση τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου ότι αυτό υποκρύπτει σχέση εύνοιας προς τον συγκεκριμένο επιχειρηματία – ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου μόνο άρρωστοι και πανικόβλητοι μπορούν να σκαρφιστούν”, προσθέτουν στην Κουμουνδούρου.

“Αυτό που έχει σημασία είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει γρήγορα στη Βουλή για συζήτηση. Αν το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και η ΝΔ του Σαμαρά αρνηθούν να την ψηφίσουν, το γεγονός αυτό τους καθιστά διπλά πλέον έκθετους απέναντι στην ελληνική κοινωνία” καταλήγουν στην Κουμουνδούρου. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ