«Δεν θα γίνει διαπραγμάτευση»

«Δεν θα γίνει διαπραγμάτευση»

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Διπλό όχι σε πολιτική διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα που έρχονται πακέτο με το κενό του 2014 θα εισπράξει σήμερα η κυβέρνηση.

Το πρώτο όχι έχει ήδη ακουστεί, όπως πληροφορούν το Real.grγερμανικές πηγές του Συμβουλίου από τις Βρυξέλλες, αλλά θα το καταστήσει σαφέστερο η ίδια η Α.Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Το δεύτερο όχι θα ακουστεί στο περιθώριο του eurogroup, στο οποίο ο Γ.Στουρνάρας πηγαίνει έχοντας διαπράξει ένα, για τις Βρυξέλλες, θανάσιμο αμάρτημα: κατέθεσε προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Ο λόγος που το αμάρτημα θεωρείται θανάσιμο είναι απλός: στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι δείγμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να εκτελέσει έναν οικονομικό σχεδιασμό για το επόμενο έτος χωρίς την πιστοποίηση συμβατότητας με το οικονομικό πρόγραμμα που η χώρα έχει υπογράψει και βάση του οποίου έχει λάβει μέχρι στιγμής πλέον τoν πακτωλό δισεκατομμυρίων – χωρίς να αντιλαμβάνεται το λάθος πολιτικό σήμα. Πόσο μάλλον όταν το εμβόλιμο eurogroup της 22ας Νοεμβρίου έχει σχεδιαστεί στο πνεύμα της συνεργασίας, της εκατέρωθεν ενημέρωσης και του προληπτικού ελέγχου των προϋπολογισμών που οι εταίροι αποφάσισαν να υπάρχει για να μην ξαναζήσουμε την κρίση του 2008 και του 2009.

Από σημειολογικής άποψης για τον υπουργό οικονομικών είναι σαν να πηγαίνει στην αντικαπνιστική εκστρατεία με ένα πακέτο τσιγάρα στο χέρι.

Στη δε ελληνική περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι απλά σημειολογικό. Μετά την επίσημη τοποθέτηση του Σιμόν Ο’ Κόνορ εκ μέρους της επιτροπής, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν ευλόγησε τον προϋπολογισμό, οι αγορές, οι επενδυτές και οι εταίροι ξέρουν ότι η χώρα εισέρχεται σε ταραγμένα νερά. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ενημέρωσε τον τύπο ότι θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός και τα βασικά μεγέθη δεν έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Κύκλοι της Κομισιόν εξηγούν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 υπάρχει για τους ίδιους λόγους που δεν δόθηκε το ΟΚ στον χθεσινό προυπολογισμό:

1. δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για το ΑΕΠ του 2014 και το ύψος της ανάπτυξης,

2. δεν υπάρχει συμφωνία στον πολλαπλασιαστή, άρα και στο τι λεφτά περιμένει η κυβέρνηση στην τσέπη της από την εξέλιξη στο ΑΕΠ,

3. η τρόικα δεν θεωρεί ρεαλιστικές τις προσδοκίες σε έσοδα από φόρους και εισφορές, υπενθυμίζοντας ότι έχει γνωμοδοτήσει σχετικά: «φέρτε νέο φορολογικό σύστημα»,

4. η τρόικα δεν έχει δόσει το ΟΚ σε χρονοδιάγραμμα πληρωμής arears για το 2014

5. και τέλος δεν αναγνωρίζει το curry over από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που επίσης δεν έχει κλείσει σε οριστικό μέγεθος.

Σε σχέση με το τελευταίο στις Βρυξέλλες κρατάνε μικρό καλάθι και υπενθυμίζουν ότι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία), που δεν βρίσκονται στις ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών, «παραδοσιακά γέρνουν τη ζυγαριά».

Βεβαίως η συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στο περιθώριο, καθώς στην ατζέντα βρίσκεται ο έλεγχος των χωρών που δεν είναι σε πρόγραμμα. Ο πρόεδρος όμως του eurogroup μπορεί, δεχόμενος αιτήσεις τουλάχιστον έξι χωρών μελών, να πει και μια κουβέντα «για τους Έλληνες που πρέπει επειγόντως να τα βρουν με την τρόικα».

Σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει από την αρχή της διαπραγμάτευσης ουδεμία αμφισημία. Όλες οι δημόσιες δηλώσεις ανώνυμες και επώνυμες, επεξηγούν την ίδια κατάσταση: «το δικαίωμα διαπραγμάτευσης έχει εκχωρηθεί στην τρόικα, αυτοί είναι οι λογιστές μας, με αυτούς θα μιλήσετε». Όσο για τις υπομνήσεις περί θυσιών που έχουν υποστεί οι πολίτες και της προόδου που έχει επιτευχθεί (δηλώσεις Μέρκελ και Ρεν) η απάντηση κύκλων της Κομισιόν είναι αποστομωτική: «θυσίες των πολιτών και όχι των ομάδων πίεσης που περιγράφονται στις εκθέσεις της Κομισιόν, που αν δεν είχαν γίνει και η πρόοδος δεν είχε επιτευχθεί, η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρώ, χρεοκοπημένη ατάκτως και σήμερα θα είχαμε άλλα προβλήματα».

Οι εταίροι έχουν δώσει τη γενική κατεύθυνση για αυτό το ελληνικό πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2012: «η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ, όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της». Τη δε διαπραγμάτευση την κάνει η τρόικα. Η τρόικα μέχρι στιγμής ζητάει μέτρα 2 δισ., 4000 απολύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λουκέτο στα ΕΑΣ. Όταν η Ελλάδα τα βρει με την τρόικα, θα αρχίσουν να εξετάζονται και τα άλλα ζητήματα: νέο δάνειο, νέο μνημόνιο, αναδιάρθρωση χρέους.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ