Ένταση στη βουλή για την τιμολόγηση φαρμάκων

Ένταση στη βουλή για την τιμολόγηση φαρμάκων

   

Με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψηφίζει μια τροπολογία που επιφέρει μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων και που αντιμάχονται όλες οι φαρμακοβιομηχανίες, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να επιστρέφει τα πυρά ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και το ΠΑΣΟΚ να ζητεί ονομαστική ψηφοφορία ώστε να καταδειχθεί ποιοι λένε «όχι» στις μειώσεις των φαρμάκων (δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ), κορυφώθηκε η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

 

Η σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, εκτυλίχθηκε κατά τη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου – που προσαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε κοινοτική οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη -, στο οποίο και περιέχεται η ρύθμιση. Το νομοσχέδιο και οι λοιπές τροπολογίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, ενώ η ψήφιση της «επίμαχης» τροπολογίας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

 

Ο υπουργός Υγείας αφού είπε πως μειώνονται πάρα πολύ (σε πολλές περιπτώσεις και πάνω από 45% ) οι τιμές 6.000 φαρμάκων – και των Off patent των πολυεθνικών και των γενόσημων – και επέρχεται εξοικονόμηση 480 εκατ. ευρώ, έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Με επίσημες ανακοινώσεις τους, τόσο ο Σύνδεσμος των Φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδας, όπου μετέχουν και οι πολυεθνικές εταιρείες, όσο και οι υπόλοιποι σύνδεσμοι των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, την αντιμάχονται σφόδρα και λογικό είναι εκ μέρους τους, αφού μειώνει πάρα πολύ τις τιμές και άρα τα κέρδη τους- σε αυτήν την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “όχι”. Να είμαστε συνεννοημένοι, για να ξέρουμε τι να λέμε από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Όταν απευθύνεστε στην αξιωματική αντιπολίτευση να είστε προσεκτικός. Εμείς θέλουμε διάλογο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Το φάρμακο δεν είναι μια απλή ιστορία. Ή δεν το ξέρετε καλά, ή δεν είστε διαβασμένος καλά, ή τότε υπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας. Ανέφερε δε πως αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει μείωση να την κάνει σε όλα τα φάρμακα, «όχι μόνο στα off patent και στα γενόσημα», αλλιώς, όπως υποστήριξε, εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές οι οποίες έχουν θυγατρικές στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, κ.α. και φέρνουν εδώ, λοιπόν, τα γενόσημα, τα οποία δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να τα ανταγωνιστεί. «Θα περικόψετε τα γενόσημα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών» συμπλήρωσε το σκεπτικό του.

 

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα on patent φάρμακα (αυτά που είναι σε περίοδο προστασίας, δηλαδή) εάν τα μειώσει η χώρα μας κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, θα αποσύρονταν από την ελληνική αγορά, διότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς. Εξήγησε πως αν αυτές οι χώρες δεχθούν μία μεγάλη μείωση της τιμής τους σε μία χώρα που είναι χώρα αναφοράς, αυτό θα σήμαινε απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ ανά τον πλανήτη, από την ανάγκη τους να προσαρμόσουν την τιμή τους χαμηλότερα στον υπόλοιπο πλανήτη. Γι’ αυτό και οι τιμές αυτές γίνονται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι ναι μεν θα έχουμε χαμηλές τιμές, αλλά δεν θα έχουμε έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, διευκρίνισε και προσέθεσε «να δω τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν το κάναμε και έμεναν τα μισά φαρμακεία χωρίς φάρμακα».

 

Όσον αφορά τα καινοτόμα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι εμείς δεν μπορούμε να εγκρίνουμε ένα καινούργιο τέτοιο φάρμακο εάν προηγουμένως τα 2/3 από τις χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πει «ναι». «Άρα και να θέλαμε να βάζαμε κάποιο φάρμακο, γιατί θέλαμε να εξυπηρετήσουμε μια εταιρεία, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε εκ του νόμου» σημείωσε.

 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως θα κυνηγάει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το «όχι» στη μείωση των τιμών των φαρμάκων όπως τον κυνηγάει η άρνησή του να ψηφίσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για άνοιγμα των λογαριασμών καταθετών μεγάλων εισοδημάτων.

 

«Καλοδεχούμενη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά με κάτι τέτοιες λογικές οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ εκεί που έφτασε σήμερα. Γιατί ο κόσμος το αγαπούσε το ΠΑΣΟΚ, δεν τρελάθηκε ξαφνικά» ανταπάντησε ο κ. Κουρουμπλής.

 

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ