Το διπλό μέτωπο Σαμαρά-Βενιζέλου

Το διπλό μέτωπο Σαμαρά-Βενιζέλου

Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση Σαμαρά πριν από το ραντεβού με την Μέρκελ. Άγνωστο εάν ο πρωθυπουργός θα δει την τρόικα.

Άγνωστο είναι αυτή τη στιγμή το εάν ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς η Αθήνα δεν περιμένει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές -κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ δύσκολο ο πρωθυπουργός να δεχθεί στο Μαξίμου την τριμερή πριν υπάρξει ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας στα βασικά: Δημοσιονομικό κενό, διαρθρωτικές αλλαγές, αμυντικά συστήματα, πλειστηριασμοί.

Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει για το Βερολίνο, προκειμένου να συναντήσει την Παρασκευή την Άνγκελα Μέρκελ, με τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλα δημοσιονομικά μέτρα και μάλιστα μέσα σε μία εκλογική χρονιά. Ο κ. Σαμαράς στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ επιθυμεί να θέσει τα ζητήματα της «μεγάλης διαπραγμάτευσης»: Χρηματοδοτικό κενό για το 2014-2015, κάτι που έθεσε άκομψα και ο κ. Ντάισελμπλουμ, και απομείωσης του χρέους, όπως έχει αποφασιστεί πριν από έναν χρόνο στο Eurogroup.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, απευθυνόμενοι έτσι και προς το εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, με τις οποίες κάθε άλλο παρά θέλουν να σηκώσουν τους τόνους. Είναι ενδεικτική η κατάληξη με τον φόρο ακινήτων, αφού στο τελικό σχέδιο «χώρεσαν» τελικά πολλές από τις παρατηρήσεις των βουλευτών, αφήνοντας ένα κενό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ σε βάρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η κυβέρνηση θα πάει τον φόρο ακινήτων στη Βουλή, όπως και τον προϋπολογισμό, χωρίς να έχει υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα, προσδοκώντας ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι κραδασμοί.

Σε αυτή τη φάση, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν να διαχειριστούν στο εσωτερικό ένα τριπλό μέτωπο: Παρεμβάσεις στην αγορά με σειρά απελευθερώσεων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης βασικών αγαθών, πλειστηριασμοί και αμυντικές βιομηχανίες.

Οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς βλέπουν ότι οι δανειστές επιμένουν μέχρι τέλους ότι στα ΕΑΣ πρέπει να μπει λουκέτο, ενώ δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι θα περιλαμβάνει η τελική απόφαση για τους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Χατζηδάκης προσπάθησε χθες να καθησυχάσει δανειολήπτες αλλά και βουλευτές ότι «οι φτωχοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα». Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για άλλον έναν γύρο έντασης στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ