Εντολή Μιχελάκη για έρευνα από το δημοσίευμα για τον Σγουρό

Εντολή Μιχελάκη για έρευνα από το δημοσίευμα για τον Σγουρό

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ που αφορά στην παράταση της σύμβασης λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) , από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέστειλε επιστολή στον Γ. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Καλογερόπουλο  ζητώντας του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να διερευνήσει τα όσα καταγράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μιχελάκη:

Kύριε Γενικέ,

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού σας γνωστοποιούμε ότι σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», στη σελ 38 , με τίτλο: « Σύμβαση – δώρο για τα σκουπίδια » και υπότιτλο: [Το « έλα να δεις» γίνεται με τις «χρυσές» αποφάσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών»] αναφέρεται στην παράταση της σύμβασης λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) , από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Συγκεκριμένα: Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την άνοιξη του 2013 η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ άρχισε να συζητά για το τι θα γίνει με τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) και του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στη Φυλή, οι συμβάσεις λειτουργίας των οποίων λήγουν 31.12.2013 και 31.1.2014 αντίστοιχα. Στις 24 Μαϊου 2013 η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την προκήρυξη νέων διαγωνισμών και για τα δύο εργοστάσια και μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στη σχετική εισήγηση υπογραμμιζόταν η ανάγκη να τεθούν νέα δεδομένα προκειμένου η λειτουργία του ΕΜΑ να καταστεί συμφέρουσα για τον ΕΔΣΝΑ, με την αναβάθμιση του εργοστασίου, αλλά και με την ενσωμάτωση των σημερινών οικονομικών δεδομένων στα νέα τεύχη δημοπράτησης, ώστε «να καταστεί η λειτουργία του ΕΜΑ συμφερότερη για τον ΕΔΣΝΑ», αφού το τιμολόγιο της ισχύουσας σύμβασης καθορίστηκε το 2008, προ της οικονομικής κρίσης. Δύο μήνες μετά όμως στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, στις 12.07.2013, η γραμμή άλλαξε και αποφασίσθηκε η παράταση της σύμβασης λειτουργίας του ΕΜΑ (με τίμημα περίπου 57 εκατομμυρίων ευρώ) καθώς επίσης και του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων με τις ίδιες εταιρείες για ακόμα τρία χρόνια χωρίς να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην εισήγηση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με την οποία η παράταση της σύμβασης με τις ίδιες κοινοπραξίες είναι προς το δημόσιο συμφέρον. ¨Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συνεχίζει το δημοσίευμα, « Εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον. Άλλες διαδικασίες όπως είναι η επαναδιακήρυξη νέου διαγωνισμού, θα μας οδηγήσουν σε πολύμηνες καθυστερήσεις που θα επιβαρύνουν και τα οικονομικά του ΕΔΣΝΑ αλλά και θα διακόψουν την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου».

Στη συνέχεια τίθενται ερωτήματα για το ποια απόφαση είναι πιο συμφέρουσα για τον ΕΔΣΝΑ, δηλαδή , για τους πολίτες : εκείνη που προβλέπει νέο διαγωνισμό ή εκείνη που προβλέπει επέκταση της σύμβασης με τις ίδιες κοινοπραξίες και πως είναι δυνατόν για τη μια φορά να αποφασίζουν για το δημόσιο συμφέρον νέο διαγωνισμό και δύο μήνες μετά πάλι για το δημόσιο συμφέρον να αποφασίζουν το ακριβώς αντίθετο;

Τέλος με τίτλο «Το «κούρεμα» ,συνεχίζει το άρθρο , αναφέροντας ότι η συνέχεια είναι « γαργαλιστική». Ο Σγουρός παρουσίασε την απόφαση για επέκταση της σύμβασης του ΕΜΑ με τις ίδιες κοινοπραξίες με πανηγυρικό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε, έπειτα από «σκληρή διαπραγμάτευση» όφελος 10 εκατομμυρίων Ευρώ για τον ΕΔΣΝΑ με «κούρεμα» χρέους προς τους εργολάβους και εκπτώσεις στο μελλοντικό κόστος λειτουργίας. Μάλιστα σε δελτίο τύπου στις 15 Ιουλίου υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τον ΕΔΣΝΑ, αφού οι αντισυμβαλλόμενες εταιρείες δεν παραιτήθηκαν μόνο των τόκων, αλλά συμφώνησαν να κουρευτεί σημαντικό μέρος του κεφαλαίου.

Όπως καταγγέλλει όμως η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τα Απορρίμματα τρεις μήνες μετά στις 18.10.2013 η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ αναδιατύπωσε την προηγούμενη απόφασή της και εξαφανίσθηκαν από το κείμενο τα περί «κουρέματος» του χρέους και εκπτώσεων του κόστους λειτουργίας. Το ίδιο συνέβη, υποστηρίζει το δημοσίευμα, και με το νέο δελτίο τύπου στις 22 Οκτωβρίου που εκδόθηκε μετά τη νέα απόφαση.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλείσθε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την διερεύνηση της υπόθεσης έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις στα επιτακτικά ερωτήματα που τέθηκαν, στο εν λόγω δημοσίευμα.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ