Παπανδρέου: Ο εθνικισμός είναι εύκολος, αλλά δεν λύνει προβλήματα

Παπανδρέου: Ο εθνικισμός είναι εύκολος, αλλά δεν λύνει προβλήματα

Μετά τη δενδροφύτευση στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους για τα κινήματα που δραστηριοποιούνται, όπως αυτό που αγωνίστηκε για το πάρκο Γκεζί, αναφέροντας πως αποτελούν τμήμα της δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία είναι μία καινοτομία που εξασφαλίζει τη διανομή της εξουσίας, διότι η συγκέντρωση της εξουσίας μπορεί μοναχά να στερήσει την κοινωνία από τη συλλογική φαντασία, δηλαδή, κάποιος μπορεί να αποφασίζει για εσάς. Το βαθύ νόημα της δημοκρατίας δεν είναι να δοθεί η εξουσία σε κάποιον, αλλά να συμμετέχουν όλοι», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες φωνές να ακουστούν. Και αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατίας», τόνισε.

Ενώ, σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα Hurriyet, συμπλήρωσε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη: «Κάποιες φορές οι πολιτικοί επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, αντί να συνεργάζονται για να επιλύσουν το πρόβλημα. Παίζουν το παιχνίδι του εθνικισμού, του σεκταρισμού, παίζουν πάνω στις θρησκευτικές διαφορές, στο λαϊκισμό»

«Υπάρχουν πιο πολύπλοκα προβλήματα, ενώ ο εθνικισμός είναι εύκολος. Όμως, δεν είναι λογικό, δεν επιλύει προβλήματα. Πρέπει να συνεργαστούμε», επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να δουλέψει πάνω στις βασικές αξίες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ερωτήθηκε από του Τούρκους δημοσιογράφους  για τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε: «Πρώτα από όλα, θέλω να δω η Τουρκία να προχωρά τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία του λόγου στη χώρα. Παρόλα αυτά, εξήγησε πως αυτά τα δικαιώματα δεν αφορούν μοναχά στην Τουρκία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ