• Πιέσεις Σαμαρά για την ανεργία

  7:25 πμ, Τετάρτη 13 Νοε 2013 7:25 πμ, Τετάρτη 13 Νοε 2013

  Πιέσεις Σαμαρά για την ανεργία

  Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

  Με ευχολόγια και διαπιστώσεις σφραγίστηκε η διάσκεψη των ευρωπαίων στο Παρίσι για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων. Έντονες πιέσεις από Σαμαρά για επίσπευση των προγραμμάτων της Ε.Ε.

  «Οι κοινωνικοί μας δείκτες είναι στο κόκκινο», «η ελληνική κοινωνία έχει εξαντληθεί από την παρατεταμένη ύφεση», «η γενική ανεργία είναι στο 27% και η ανεργία των νέων στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%». Οι φράσεις αυτές του Αντώνη Σαμαρά στη διάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων δεν στάθηκαν ικανές να κινητοποιήσουν επί της ουσίας τους ισχυρούς της Ε.Ε. που για μία ακόμη φορά περιορίστηκαν σε διαπιστώσεις και ευχολόγια για το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας.

  Στην παρέμβασή του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση και περιορισμό της ανεργίας των νέων και παρά το γεγονός ότι σε φραστικό επίπεδο εκφράστηκε μεγάλη αγωνία για τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου της ανεργίας, ουσιαστικές αποφάσεις και πάλι δεν υπήρξαν. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της χώρας του, με τις οποίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρώπη.

  Προσδοκία του κ. Σαμαρά είναι να μπουν σε πλήρη εξέλιξη τα δυο ευρωπαϊκά προγράμματα από τον Ιανουάριο του 2014 με το πενιχρό ποσό των 6 δισ. ευρώ στο πρώτο πακέτο για τη διετία 2014 - 2015 το οποίο μάλιστα θα μοιραστεί σε συγκεκριμένες περιοχές 13 χωρών που μαστιζονται περισσότερο από την ανεργία. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τη Le Monde μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 40 με 45 δισ. ευρώ ενώ για να έχει αποτελέσματα η προσπάθεια, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ίσως χρειαστούν ακόμη και 150 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. επισήμως μετρά περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανέργους κάτω των 25 ετών...

  Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του έτους τα σχέδια υλοποίησης της εγγύησης ότι δεν θα μένει κανένας νέος εκτός εργασίας για περισσότερο από τέσσερις μήνες -έστω και με τη μορφή απασχόλησης ή εκπαίδευσης. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να δείξει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μία σειρά σημαντικών δομικών αλλαγών που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει μία «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας κάτι που ωστόσο, όπως αναγνώρισε ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να συνοδευτεί από μία γενικότερη και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάκαμψη της οικονομίας συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Ερωτήματα προκαλεί πάντως η γενικόλογη θέση που εξέφρασε για μια ακόμη φορά η Άνγκελα Μέρκελ για την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης ώστε να «γεννηθούν» θέσεις εργασίας όταν η Γερμανία είναι η κατ' εξοχήν χώρα που πιστεύει στις σκληρές συνταγές λιτότητας για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα ανεξάρτητα από το εάν όλος ο Νότος αυτή τη στιγμή μαστίζεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα