Πόλωση του πολιτικού κλίματος

Πόλωση του πολιτικού κλίματος

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Εφ’ όλης της ύλης αναμένεται να είναι η σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι ποντάρει στην καταστροφή. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Κουμουνδούρου κατέθεσε την πρόταση μομφής για εσωκομματικούς λόγους προκειμένου να συσπειρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, θα εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για διγλωσσία στο θέμα της εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς -όπως αναμένεται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στη θεωρία των δύο άκρων και θα αναφερθεί τόσο στα γεγονότα της ΕΡΤ, όσο και στα εμπόδια που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας. Δεν θα παραλείψει όμως να σχολιάσει και τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος κάλεσε τη κυβέρνηση να φτιάξει τις φυλακές γιατί μπορεί να τις χρειαστούν.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση και για αυτό το λόγο είναι αντίθετος σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα σας αφήσουμε να καταστρέψετε τη χώρα

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πρώτος στόχος της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης πέτυχε, καθώς μετά από πολύ καιρό ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλή και θα αναγκαστεί να απαντήσει σε μία σειρά ζητημάτων που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς αρνιόταν να παραστεί στο Κοινοβούλιο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς προσήλθε στη Βουλή όσο είναι πρωθυπουργός δύο φορές στις προγραμματικές δηλώσεις, μία στον προϋπολογισμό, μία σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και μία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της αποψινής του ομιλίας με την παρέμβασή του χθες στη Βουλή με αφορμή όσα έγιναν έξω από την ΕΡΤ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει τον θεσμικό κατήφορο της χώρας.

Σε non paper που εξέδωσε η Κουμουνδούρου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «μετά τον αιφνιδιασμό από την υποβολή της πρότασης, οι κυβερνητικοί εταίροι αδυνατούν να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους. Από την “μαχαιριά στην χώρα”’ περάσαμε στο “ευχαριστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για το δώρο που μας έκανε”. Παρόλα αυτά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν να κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “κάνει κακό στις διαπραγματεύσεις και τη χώρα” και είναι μια ενέργεια εθνικά απαράδεκτη».

Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε με στόχο της υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας στην κοινωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εμπόδιο στη συστηματική προσπάθεια που γίνεται για να μπει η δημοκρατία στη φορμόλη».

Σύγκρουση Βενιζέλου – Τσίπρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με αφορμή το θέμα των ναυπηγείων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήκωσε το γάντι και από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει στην πρότασή του και εκεί –όπως είπε- θα αποκαλύψει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Τσίπρας για το επίμαχο θέμα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ